Tranen om toelating middelbare school: 'Het is daar zó leuk!'

DEN HAAG - Huilen én lachen van blijdschap, duizenden kinderen uit Rijswijk, Den Haag en Leidschendam kenden dat gevoel vandaag wel. Alle 7000 kinderen uit groep 8 in die gemeenten hoorden vandaag of ze naar de middelbare school van hun keuze mogen. Sommige scholen moesten loten, waardoor een paar honderd kinderen opnieuw op zoek moeten.
'Normaal is het een hele nuchtere meid', zegt Anouska Rizzo, 'maar nu zie je toch dat de zenuwen eruitkomen.' Ze heeft haar dochter Laura staan opwachten bij groep 8 van RK basisschool De Walvis in de Haagse wijk Leidschenveen. Die laat haar tranen de vrije loop als ze van haar moeder hoort dat ze naar het Wellant College Westvliet kan.
'Ik kon me ook helemaal niet concentreren vandaag', zegt Laura door haar tranen. 'Ik wilde zo graag naar Wellant. Ik wil iets met dieren gaan doen. En het is daar zo leuk!'

Opnieuw op zoek

Misschien dat de school daarom moest loten; vijf kinderen werden uitgeloot. Die kinderen hebben nu twee weken de tijd om opnieuw hun keuze te bepalen. Zij kunnen zien op de website van de samenwerkende scholen BOVO waar nog wel plaats is.
De scholen zouden ook het liefst alle kinderen een plaatsje gunnen. Zij zijn niet blij dat ze soms toch moeten loten. Bovendien zegt het niets over volgend jaar, dan kunnen scholen zelfs last krijgen van hun populariteit, zegt directeur Peter Lamers van BOVO. 'Dan zeggen ouders: 'die school is zo populair, laat ik mijn kind daar maar niet opgeven.' Houd je opeens plaatsen over.'
Dit artikel is te danken aan een tip via Facebook Live. Heb jij ook een onderwerp waar Omroep West volgens jou aandacht aan moet besteden? Praat elke vrijdagochtend om 08.45 uur mee tijdens de redactievergadering live op Facebook. Meer info op www.omroepwest.nl/facebooklive.