Terrasboten vast met stalen kabels uit angst voor ‘botensnijder’

Terrasboot van Aan de Rijn ligt aan de ketting
Terrasboot van Aan de Rijn ligt aan de ketting
LEIDEN - De horeca in Leiden neemt het zekere voor het onzekere: de terrasboten op de Nieuwe Rijn gaan aan de ketting. Met stalen kabels hopen de ondernemers dat de 'botensnijder' niet meer zal kunnen toeslaan. De afgelopen weken werden een flink aantal boten door de hele stad losgesneden van de kade.
De onbekende vandaal snijdt 's nachts de kabels of touwen door waarmee boten aan de kade vastzitten. De boten raken daardoor op drift.
'Je bent natuurlijk niet blij als je hoort dat je terrasboot 's nachts de Rijn is opgedreven',  zegt David Zock van restaurant Aan de Rijn. Gelukkig hebben de collega's van Einstein geholpen, maar het had slechter kunnen aflopen.'

Tien keer

Een ander slachtoffer is Sonja Bierenbroodspot van Sleepdienst Groenen. Ruim tien keer sloeg de botensnijder bij haar bedrijf toe en dreven haar dekschuiten stuurloos door de Leidse grachten. Bierenbroodspot hoopt nu dat de politie en gemeente ingrijpen.
Het lijkt erop dat het werkterrein van de botensnijder zich niet beperkt tot een klein deel van de stad. Van de Nieuwe Rijn tot aan de Meelfabriek zouden er boten en woonarken zijn losgesneden. 'De persoon die dit doet, is actief bezig', zegt Bierenbroodspot. 'We dachten eerst dat het dronken lolbroeken waren. Maar dit is geen lolletje meer. Sterker nog, dit is gewoon echt gevaarlijk.'

Fietsenbandenprikker

En de dader heeft het naast boten ook voorzien op fietsen. Bij de plekken waar hij de boten los snijdt, prikt hij soms ook fietsbanden lek. En hij is actief door de hele stad, zoals bijvoorbeeld bij de Meelfabriek. Volgens een bewoonster zijn boten langs de Zijlsingel losgesneden en ook fietsbanden lek gestoken.
De politie zegt de zaak serieus te nemen maar benadrukt er meer aangiften nodig zijn om de zaak goed te kunnen onderzoeken .