Petitie tegen overvolle klassen 45.000 keer getekend

DEN HAAG - Een petitie tegen overvolle klassen is bijna 45.000 keer getekend. De vakbond Leraren in Actie (LIA) zal de petitie maandag aan de Tweede Kamer overhandigen. Dat gebeurt in een klaslokaal dat speciaal voor deze gelegenheid op het Plein in Den Haag wordt geplaatst.
In het lokaal worden speciale lessen verzorgd door onder andere de Kamerleden Paul van Meenen (D66) en Peter Kwint (SP). Voor de gelegenheid zitten er 24 leerlingen in die klas, het maximum aantal dat het LIA wil.
De vakbond is in januari de petitie gestart omdat er te veel leerlingen in een klas zitten. Volgens de leraren is een overvolle klas slecht voor de kwaliteit van het onderwijs. De leraar heeft niet voor elke leerling voldoende persoonlijke aandacht en een overvolle klas zorgt ook voor veel afleiding.

Werkdruk

'De werkdruk is op dit moment veel te hoog,' zegt Kim van Strien, lerares Frans. 'Denk alleen maar aan het nakijken van huiswerk. En je wilt leerlingen ook nog  individueel aandacht geven, dat is bijna onmogelijk met 30 leerlingen in de klas. Het is heel vreemd dat er nog nooit een limiet gesteld is voor het aantal leerlingen.'