Gegevens 450.000 mensen gelekt via loterijen

Postcodeloterij
Postcodeloterij
REGIO - In een advertentie in verschillende dagbladen bieden de Nationale Goede Doelen Loterijen hun excuses aan aan de deelnemers van de aangesloten loterijen, vanwege een hack in het klantenbestand. Door het lek kon een hacker persoonsgegevens inzien. Het gaat om naam, adres en mogelijk telefoonnummer, mailadres en geboortedatum van ongeveer 450.000 deelnemers, zo zeggen de loterijen. Eerder gingen de loterijen nog uit van 600.000 slachtoffers.
Het gaat niet om het klantenbestand van de loterijen zelf, maar om een datalek bij een van hun leveranciers, Open Offerte. Dat bedrijf bezorgt namens de loterijen brieven en prijzen. De hacker heeft de betreffende aangesloten loterijen gewaarschuwd. Het gaat om de BankGiro Loterij, de Nationale Postcode Loterij en de Vriendenloterij. Daarna is het computersysteem buiten werking gesteld, zo staat in de advertentie.
Maandagochtend hebben de loterijen een mail aan de betreffende deelnemers gestuurd waarin ze hen op de hoogte stellen.  In een van de mails die in bezit is van Omroep West schrijft de Vriendenloterij: 'Onlangs zijn wij gewezen op een kwetsbaarheid in het systeem van een van onze leveranciers. Wij vinden dit ernstig en informeren u graag persoonlijk over wat er aan de hand is. De leverancier verstuurt namens ons brieven en naturaprijzen aan de loterijdeelnemers. Een ons onbekende computersepcialist die zich bezighoudt met het testen van beveiligingssystemen was zo alert ons te wijzen op een zwakte in het computersysteem. Hij kon hierdoor uw persoonsgegevens inzien'.

Computersysteem buiten werking

In de mail laat de Vriendenloterij verder weten dat de dienstverlening door de leverancier direct is opgeschort en het computersysteem buiten werking is gesteld. Het voorval is gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens.  'Wij betreuren het ten zeerste dat dit heeft kunnen gebeuren. Vanzelfsprekend nemen wij alle mogelijke maatregelen om dit in de toekomst te voorkomen', aldus de ledenservice van de Vriendenloterij in de mail aan de leden.