Vaker en langer in de file in eerste kwartaal 2017

© archief
DEN HAAG - Automobilisten stonden in het eerste kwartaal van dit jaar vaker en langer in de file dan in dezelfde periode vorig jaar. De filezwaarte - de lengte keer de duur van de file - nam volgens de ANWB ten opzichte van 2016 met 3 procent toe. Dat komt omdat we vooral 's avonds langer in de file staan.
De A4 Amsterdam-Den Haag staat in de file
door filevorming bij Roelofarendsveen en Zoeterwoude. De A20 Gouda-Hoek van Holland staat op nummer 7, omdat er vaak bij Nieuwerkerk aan den IJssel files staan.
De drukte in de ochtendspits was vergelijkbaar met die van vorig jaar, maar in de avondspits was het duidelijk drukker met een toename van 8 procent. 'Uit de cijfers blijkt dat op alle wegen de totale reistijd in minuten met 20 procent is toegenomen. Vooral op de wegen in de provincie Noord-Brabant waren automobilisten de afgelopen drie maanden veel langer onderweg dan vorig jaar', aldus de ANWB.

Grootste knelpunten
In de ochtendspits zijn de grootste knelpunten de A27 Almere richting Utrecht, tussen Hilversum en Bilthoven en de A16 Breda richting Rotterdam tussen Zevenbergschen Hoek en knooppunt Klaverpolder. In de avondspits is het vooral aansluiten op de A27 Utrecht richting Breda, bij de afrit Noordeloos. Ook is het druk op de A1 Amsterdam richting Amersfoort, tussen het knooppunt Eemnes en Soest.