Surinaams radio-icoon Kamla Sukul 50 jaar in het vak

DEN HAAG - Ze zit 50 jaar in het vak, is heel beroemd onder Surinamers, maar voor anderen een grote onbekende. Vanuit haar studiootje in haar huis in Den Haag bereikt zij met haar stem de hele wereld, de Surinaamse radiovrouw Kamla Sukul. Voor Surinaamse Nederlanders zijn haar programma’s al jaren een vertrouwd geluid op de radio. Zij moet al zeker over de 80 zijn, maar is nog altijd actief.
Sukul werd in de jaren 60 bekend in Suriname als de radiopresentator met de diepe zwoele stem en vanwege haar spraakmakende theaterproducties.
Sukul brengt actuele issues ter sprake waar je om moet lachen, maar ze schuwt ook niet taboe-doorbrekende onderwerpen. Zelfmoord, huiselijk geweld, incest, onderwerpen die binnen de Hindoestaanse gemeenschap taboe waren, kaart ze allemaal aan. Op de planken.

Kritiek

Vooral met deze gevoelige onderwerpen haalt ze zich felle kritiek op de hals van de preutse Hindoestaanse gemeenschap. Maar het deert haar niet, zij blijft schrijven.
Na haar verhuizing naar Den Haag blijft ze ook in de Hofstad actief. Nog steeds vertolken acteurs, al dan niet met Surinaamse roots, haar veelbesproken theaterstukken.

50 jaar in het vak

Dit jaar zit de Haagse al 50 jaar in het radiovak. De gemeente Den Haag liet een videoportret van haar maken. Maar voor Sukul geen reden voor feest of herdenking. ‘Ik ben nooit gestopt om te checken hoelang ik dit al doe, vertelt zij in een speciaal videoportret. Ik ben gewoon blijven doen wat ik altijd doe. Ik houd niet zo van al deze aandacht. Ja, ok, het is alweer 50 jaar, goed, ik ga gewoon lekker door met het werk.'
Zij doet wat ze het liefste doet: radio maken. Vanuit haar eigen huisstudio in Den Haag levert zij nog altijd programma’s aan radiostations in Nederland en Suriname. Met haar zwoele, donkere stem is zij nog steeds favoriet van veel Hindoestaanse Nederlanders. ‘Ik ben ooit begonnen omdat ik hen wilde helpen. En nu doe ik dat nog steeds. Zij laten mij maar niet gaan’, zegt ze lachend.