Bewoners Narcislaan zijn vóór statushouders maar tegen hoogbouw

De school aan de Haagse Narcislaan die gaat wijken voor woningen. | Foto Omroep West
De school aan de Haagse Narcislaan die gaat wijken voor woningen. | Foto Omroep West
DEN HAAG - De bewoners van de Haagse wijk Bohemen en Meer en Bos blijven zich verzetten tegen de bouw van een appartementencomplex aan de Narcislaan. Zij vinden het gebouw – dat vier lagen moet krijgen – te groot.
Het protest richt zich niet tegen de komst van statushouders, die de gemeente Den Haag hier de eerste periode wil onderbrengen, benadrukt de voorzitter van de Stichting Wijkberaad Waldeck, Bohemen en Kijkduin, Hank Hoogwout. ‘De buurt is zelfs zeer van zins te helpen om de statushouders te begeleiden. De mensen staan klaar. Maar wij willen daar geen gebouw van vier lagen. De omgeving wordt gewoon te veel belast met nieuwbouw. Dat terwijl het hier al dichtbevolkt is.’
De omwonenden verzetten zich al enige tijd tegen de nieuwbouw, die op de plek van een leegstaande school moet komen. Mede daarom paste wethouder Joris Wijsmuller (HSP) zijn plannen aan. Oorspronkelijk zouden er 35 gezinswoningen voor 100 statushouders komen. Nu komen er 22 woningen voor 60 vluchtelingen met een verblijfsvergunning.

Zorgen

Nadat de gemeente vorig jaar de plannen bekendmaakte, werden zes bewonersavonden gehouden. ‘Daar zijn heel veel vragen gekomen en zorgen geuit vanuit de buurt. De bewoners hadden een punt’, zei Wijsmuller begin maart, toen hij zijn aangepaste plannen bekendmaakte.
De bewoners zeggen dat een gebouw van één, hooguit twee lagen bespreekbaar is. Of eventueel een complex op een andere plaats in de buurt. Maar vier lagen vinden ze te omvangrijk. ‘Dat geeft een grote inbreuk op het leefklimaat,’ aldus Hoogwout.

Rechter

Vandaar dat zij aankondigt dat de bewoners officieel bezwaar gaan maken tegen de plannen. Eerst zullen ze dat bij de gemeente doen. Mocht dat niet baten, dan sluiten ze een gang naar de rechter niet uit.
De woordvoerder van wethouder Wijsmuller zegt dat de gemeente begin april de plannen nog een keer gaat toelichten in de wijk tijdens een bewonersavond. Er kan geen bezwaar worden aangetekend tegen de aanwijzing van de plek van de school om statushouders te huisvesten.

Koninklijke weg

Wel kunnen bewoners bezwaar maken tegen hoe die plannen eruit zien, zoals het volume van het complex en hoe het parkeren wordt opgelost. ‘Er waren veel misverstanden hierover, maar we bewandelen de koninklijke weg', aldus de woordvoerder.