'Botensnijder' Leiden slaat weer toe: 'Wat doe je hieraan?'

LEIDEN - Bij de Nieuwe Rijn in Leiden zijn in de nacht van maandag op dinsdag weer boten losgesneden. Het zou om zes boten gaan. Al wekenlang slaat een 'botensnijder' 's nachts toe bij dekschuiten, woonarken en grote boten die daar langs de kade aangemeerd liggen.
De eigenaar van koffiebranderij Borgman en Borgman bevestigt dat er zeker drie terrasboten zijn losgesneden. Bij openen van zijn bedrijf dinsdagochtend, werd dit ontdekt.

'Wij hebben geen idee waarom iemand dit doet. Het kan ook gewoon een lolbroek zijn', vertelt de ondernemer Omroep West.

Zoveel mogelijk aangifte doen

Ook van lunchroom Snijers aan de Boterwaag, de overbuurman van de koffiebranderij, is een boot losgesneden. 'Het is lastig, maar wat doe je eraan?', zegt de ondernemer.

Door het doorsnijden van de kabels of touwen raken boten op drift en kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan op het water. Sleepdienst Groenen - die vorige week ook slachtoffer was van de vandaal - deed toen al een oproep aan mensen die in het centrum van de sleutelstad wonen, om een oogje in het zeil te houden. De politie roept gedupeerden op zoveel mogelijk aangifte te doen.

Vier dagen geleden namen ondernemers al maatregelen, ze zetten boten onder meer vast met stalen kabels. Het lijkt er op dat het werkterrein van de botensnijder zich niet beperkt tot een klein deel van de stad. Van de Nieuwe Rijn tot aan de Meelfabriek zouden er boten en woonarken zijn losgesneden.

'Gewoon weer aan het werk'

De ondernemers laten zich niet ontmoedigen door deze laffe daad. Bij Borgman en Borgman zijn de boten dinsdagochtend snel weer vastgelegd.

'Wij gaan nu nadenken over mogelijke maatregelen. Maar het is mooi weer, dus we gaan weer aan de slag.' Ook bij Lunchroom Snijers verandert er niets aan de werkdag. 'We gaan nu maar nieuwe kabels en nieuwe kettingen kopen. En voor de rest gaan we weer aan het werk'.Meer over dit onderwerp:
BOTENSNIJDER LEIDEN NIEUWE RIJN
Deel dit artikel: