Spiritueel centrum Laakhaven krijgt vorm, maar wel met het enig oponthoud

Archieffoto
Archieffoto
DEN HAAG - De bouw van de hindoetempel van de Arya Samaj Nederland (ASAN) in de 1e van der Kunstraat in Den Haag wordt deze maand hervat. Sinds augustus lag de bouw stil omdat er onenigheid was binnen de stichting. ASAN bouwt in het Haagse Laakkwartier een van de drie hindoetempels die samen een spiritueel centrum vormen.
Na de bouwvakvakantie werden de werkzaamheden niet hervat. Waar de onenigheid over ging, wil de ASAN niet kwijt. ‘Als vereniging ben je een democratische organisatie en is het belangrijk de neuzen in dezelfde richting te krijgen als je verder wilt’, zegt Soeresh Biere van ASAN.
Een van de andere twee tempels, de Sikh-tempel van de religieuze organisatie Gurdwara Siri Guru Singh Sabah, is al af en in gebruik. Volgens voorzitter Harjit Singh moet de buitenkant nog wel geschilderd worden en worden binnenkort de koepels geplaatst op de torens en op het dak. 'De koepels zijn bijna af, ze worden op dit moment met de hand geschilderd in India', laat Singh weten. Hij verwacht dat zijn tempel nog voor de zomer dit jaar compleet is. Deze tempel wordt de eerste zogenoemde Gurdwara in de Benelux 16 meter hoog.

Hare Krishna Hare Rama

De derde tempel die op deze plek komt, is van de Hare Krishna Hare Rama. Daarvan ligt nu de fundering, maar de bouw moest onderbroken worden vanwege nieuwbouwflats direct naast de tempel. Deze tempel moet eind 2018 opgeleverd worden.
Alle drie religieuze panden worden uit eigen middelen gefinancierd. ‘Wij zijn volledig afhankelijk van donaties en middelen uit fundraisingsactiviteiten verkregen’, vertelt Soeresh Biere van ASAN. ‘Wij bouwen daarom in fasen, waarvoor wij steeds per keer geld bij elkaar moeten krijgen. Het duurt daarom allemaal iets langer, maar in maart 2018 moeten wij open!’  
Het Tempelpark ligt in Laakhaven-West tussen de Waldorpstraat en de 1e van der Kunstraat. In het park komen ook commerciële ruimten voor feesten. De bouw startte in 2014.