'Monique B. mogelijk onterecht veroordeeld voor moord met 51 messteken'

DEN HAAG - Monique B. uit Rijswijk zit mogelijk al acht jaar onterecht in de cel voor een moord die ze niet pleegde. Dat zegt de projectgroep Gerede Twijfel; een gerenommeerde groep onderzoekers die de zaak van Monique B. bestudeerde op aandringen van Omroep West. De Rijswijkse is veroordeeld voor de moord op Maria Schermer in 2009.
Maria Schermer (78) werd
in de hal van haar portiekwoning aan de Laakkade. Ze was 51 keer met een mes gestoken. Het huis bleek doorzocht: meerdere laden en kasten waren overhoop gehaald en tassen en geldkisten waren besmeurd met bloed. De
omdat zij mogelijk eerder zou hebben gestolen bij mevrouw Schermer. Ook werden er sporen van haar gevonden op de doorzochte spullen. De
, het gerechtshof maakte daar in hoger beroep zestien jaar van.
De man van Monique B. is overtuigd van haar onschuld en riep vier jaar geleden de hulp van Omroep West in. In overleg met Monique's familie werd de zaak ingediend bij projectgroep Gerede Twijfel onder leiding van rechtspsycholoog Peter van Koppen. Die deed onder meer onderzoek naar de Schiedammer Parkmoord in 2000.  In een rapport over de parkmoord veegde Van Koppen de vloer aan met het politie- en justitieonderzoek.

Spullen doorzocht

In de zaak van Monique B. gingen de rechtbank en het gerechtshof ervan uit dat mevrouw Schermer Monique betrapte toen ze probeerde te stelen en haar vervolgens doodstak. De onderzoekers van Gerede Twijfel denken dat er een alternatief scenario mogelijk is, wat door de rechtbank en het hof nooit serieus is onderzocht. 'Als Monique een dag voor de moord de spullen heeft doorzocht, dan zijn haar huidcellen op die manier vermengd met bloed op de geldkisten en tassen, die een onbekende dader daar achterliet', zegt onderzoeker Annelies Vredeveldt.
Op Maria Schermers colbert werden vezels van Monique's rode trui gevonden. Volgens de rechters zijn die overgedragen tijdens de moord. Monique zegt dat ze de dag voor de moord bij mevrouw Schermer is geweest, met diezelfde trui aan. En volgens Gerede Twijfel zijn daarvoor ook aanwijzingen, zoals camerabeelden uit haar flat.

Fouten

Daar komt bij dat er ook sporen van ten minste twee mannen zijn gevonden op het colbert. Die zijn niet onderzocht. Mevrouw Schermer had nog maar met een paar mensen contact, maar de mannen binnen dat kringetje hebben geen DNA hoeven afstaan. Zo had duidelijk kunnen worden of de sporen van hen zijn of van een mogelijke onbekende dader. Maar dat is dus nooit uitgezocht.
De onderzoekers ontdekten dat er wel meer fout is gegaan in het moordonderzoek. 'Het was heel onduidelijk wat er wanneer door wie onderzocht is. Wij hebben een overzicht opgesteld en toen kwamen we er achter dat portemonnees, sleutelbossen en geldkisten helemaal niet zijn onderzocht', vertelt Vredeveldt. Het is niet duidelijk of de politie slordig is geweest of dit een bewuste keuze was. 'Wij vermoeden het eerste', schrijven de onderzoekers van Gerede Twijfel in hun boek over de zaak, dat in mei uitkomt.

Geen dief

Monique heeft altijd ontkend dat zij mevrouw Schermer heeft gedood. Ze is daarom blij met de conclusie van Gerede Twijfel, maar blijft erbij dat ze niet heeft gestolen. 'Ik ben geen moordenaar en ik ben ook geen dief', aldus Monique. Ze zegt dat haar DNA nóg eerder in de kamer kwam, toen zij maanden daarvoor nog schoonmaakte bij mevrouw Schermer.
Wie de moord wel heeft gepleegd, blijft onduidelijk. Monique vermoedt dat de onderbuurman van mevrouw Schermer er iets mee te maken had. Gerede Twijfel heeft wel onderzoek gedaan naar alternatieve daders, maar zonder resultaat: 'Wij hebben geen aanwijzingen gevonden dat hij het wel of niet heeft gedaan. Maar hij is ook niet echt serieus onderzocht en er zijn ook geen aanwijzingen voor andere potentiële daders,' zegt Annelies Vredeveldt.  

Openbaar Ministerie

Het Openbaar Ministerie bestudeert het boek van Gerede Twijfel nog. In een eerste reactie zegt persofficier Marilyn Fikenscher: 'Het feitenmateriaal geeft geen aanknopingspunten voor het bedachte scenario dat nu voor het eerst wordt aangedragen. Het is ook in strijd met de verklaringen die de veroordeelde zelf heeft afgelegd.' Volgens het OM staat het Monique B. vrij om naar aanleiding van het onderzoek om een herziening te vragen bij de Hoge Raad.
Het boek waarin het hele onderzoek van Gerede Twijfel wordt beschreven, ligt 12 mei in de winkel. Voor de onderzoekers zit het werk er op. Schuldig of onschuldig, dat is aan de rechter. 'Wij reconstrueren wat er is gebeurd. Hoe je dat juridisch waardeert, daar gaan wij niet over. Wij zijn wetenschappers, geen rechters'.
>> Lees alles over de zaak Monique B. in ons dossier omroepwest.nl/moniqueb
Heb jij een vraag over de zaak rondom Monique B.? Stel jouw vraag aan onze verslaggever Anniek Enthoven tijdens een Q&A op onze Facebookpagina. Vanaf 13 uur beantwoordt ze alle vragen over deze zaak.