'Toch miljoeneninvesteringen in Stadshart Zoetermeer'

© John van der Tol
ZOETERMEER - Vastgoedeigenaar Unibail-Rodamco komt de afspraken voor miljoeneninvesteringen in het Stadshart gewoon na. Dat zegt de Zoetermeerse wethouder Marc Rosier (VVD) van stedelijke ontwikkeling. Unibail-Rodamco had in januari nog laten weten de investeringen opnieuw te willen bekijken, omdat de gemeente door wil gaan met de ontwikkeling van de Holland Outlet Mall (HOM).
De vastgoedeigenaar ziet dit
- dat uiteindelijk 31.000 vierkante meter groot moet worden - als een bedreiging voor het Stadshart. Unibail-Rodamco is eigenaar van ongeveer tweederde van de panden in het Stadshart van Zoetermeer en wil 27 miljoen euro in het opknappen van het winkelcentrum steken.
Ter vergelijking: de gemeente zelf investeert 3 miljoen euro. De bijdrage van Unibail-Rodamco is volgens Rosier van groot belang voor de toekomst van het Stadshart. 'We kunnen het als gemeente niet alleen, we zijn afhankelijk van partners.' De gemaakte afspraken die Zoetermeer heeft met Unibail-Rodamco komt het dus bedrijf na, zegt de wethouder.

Concurrentie

Eerder liet een woordvoerder van de vastgoedeigenaar weten dat het te vroeg is om te kunnen zeggen of investeringen wel of niet doorgaan. Unibail-Rodamco gelooft niet dat het Stadshart meeprofiteert van de komst van het outletcentrum. De gemeente denkt juist dat een deel van de bezoekers aan de HOM ook naar het Stadshart komt.
Volgens Unibail-Rodamco is de afstand tussen het Stadshart en het outeletcentrum - dat moet worden gebouwd op de locatie van het huidige Woonhart - te groot. 'Vanaf de populaire winkels in het Stadshart is het een kilometer lopen naar de HOM, daar zijn de meeste consumenten niet toe bereid', aldus een woordvoerder. Verder denkt Unibail-Rodamco dat de 'overlap' van kledingmerken in de beide winkelcentra te groot is. 'Dat leidt tot concurrentie.'