Man Monique B.: 'Justitie heeft mijn gezin naar de kloten geholpen'

DEN HAAG - De man van Monique B. is dolblij met het onderzoek dat er mogelijk op wijst dat zijn vrouw onschuldig is. Het boek van de Projectgroep Gerede Twijfel is dé opsteker waarop Monique B. en haar gezin al jarenlang op wachten. Vanaf het eerste moment strijdt haar man Angelino om haar onschuld te bewijzen, terwijl Monique zelf al acht jaar achter de tralies zit. Als Angelino het boek leest, kan hij nauwelijks geloven wat er allemaal is misgegaan.
'Dit geeft maar aan hoe slordig justitie is geweest. Ik kreeg de telefoonklapper van mevrouw Schermer, toen ik de spullen van Monique bij de politie ging ophalen,' zegt Angelino, terwijl hij het boekje uit het originele politiezakje haalt. In 2012 mag hij de inbeslaggenomen jas, trui en schoenen van zijn vrouw ophalen. Hij krijgt per ongeluk de spullen van het slachtoffer mee.  
Angelino heeft altijd in de onschuld van Monique geloofd. Al vanaf het eerste moment dat hij haar in de gevangenis mocht spreken, nadat ze was opgepakt. 'Ik gooide gelijk alle vragen erop los, ook de hamvraag: Heb je het gedaan? En toen zei ze: nee.' Volgens Angelino had Monique geen reden om mevrouw Schermer te vermoorden en dus houdt hij vertrouwen in een goede afloop. 'Ik denk dit komt goed. Na goed recherchewerk komt dit uit.'

'Monique is in de hoek gedrukt'

Maar het komt niet goed. Stukje bij beetje wordt voor de recherche duidelijk: Monique is de dader. Angelino snapt wel waarom: 'Monique is in een hoek gedrukt. Als ze het één doet is het niet goed, als ze het ander doet is het niet goed. Ik zei: ga dan praten. Maar ze mocht van haar advocaten niet praten.'
De rechtbank weegt zwaar mee dat Monique geen verklaring geeft voor de belastende feiten en veroordeelt haar tot een levenslange gevangenisstraf. Angelino breekt: 'Je moet het je dochter vertellen. Dat vond ik het ergste. Dat ik moest zeggen, je moeder komt niet meer thuis.' In hoger beroep gaat Monique, gesteund door een nieuwe advocaat, eindelijk praten. Maar het is te laat, ze wordt niet meer geloofd. Het gerechtshof legt uiteindelijk 16 jaar cel op.

Boos over fouten die gemaakt zijn

Als hij het boek van Gerede Twijfel leest, is hij vooral boos over de fouten die zijn gemaakt. 'Bijvoorbeeld de 13 mannelijke DNA-sporen die zijn gevonden bij mevrouw Schermer. Ze hebben mij onderzocht en een buurman, maar verder niemand.' Hij gaat woedend verder: 'Justitie heeft mijn gezin naar de kloten geholpen, willens en wetens. De grootste fout die ze hebben gemaakt, is mijn gezin uitkiezen. Melissa is mijn rem geweest, anders weet ik niet wat ik had gedaan.' Melissa is de dochter van Angelino en Monique.
Het gezin hoopt dat het boek van Gerede Twijfel aanleiding wordt om de zaak te heropenen. Dat Monique haar onschuld kan bewijzen en dat ze wordt vrijgesproken. En dat ze hun leventje samen weer kunnen oppakken. 'Wat we kwijt zijn, halen we niet in. Melissa was 14, ze is nu 22. Die tijd krijgen we niet meer terug. Maar dat we er iets moois van gaan maken is zeker.'
>> Lees alles over de zaak Monique B. in ons dossier omroepwest.nl/moniqueb
Heb jij een vraag over de zaak rondom Monique B.? Stel jouw vraag aan onze verslaggever Anniek Enthoven tijdens een Q&A op onze Facebookpagina. Vanaf 13 uur beantwoordt ze alle vragen over deze zaak.