Gerede Twijfel: het begon met de Schiedammer parkmoord

DEN HAAG - De projectgroep Gerede Twijfel van de Vrije Universiteit Amsterdam pluist op verzoek van een veroordeelde of een advocaat oude zaken na. De onderzoekers concluderen in de zaak van Monique B. uit Rijswijk dat ze onterecht veroordeeld is voor moord. Welke zaken onderzocht Gerede Twijfel de afgelopen jaren nog meer?
Schiedammer parkmoord
Op 22 juni 2000 wordt de 10-jarige Nienke Kleiss in het Beatrixpark in Schiedam om het leven gebracht. Cees B. wordt veroordeeld, maar ontkent. Rechtspsycholoog Peter van Koppen gaat met de projectgroep Gerede Twijfel aan de slag en ontdekt dat Cees B. het niet gedaan kan hebben. In 2004 bekent Wik H. de moord. De Schiedammer parkmoord kreeg veel aandacht door een opeenstapeling van blunders bij politie, justitie, deskundigen en de politiek. Het is de eerste zaak van projectgroep Gerede Twijfel.

De Haagse kindermoorden
In 1980 verdwijnt in de Wassenaarse duinen een jong meisje tijdens een schooluitje. De volgende dag wordt ze vermoord teruggevonden. De plantsoenarbeider Harke J. wordt veroordeeld. 14 jaar later wordt in Den Haag weer een jong meisje vermoord. De overeenkomst met de zaak uit 1980 is groot en Harke J. wordt opnieuw veroordeeld. Hij zit nu in een tbs-kliniek, maar ontkent de twee kindermoorden. Gerede Twijfel schreef een boek over de zaak. De Hoge Raad wees vorig jaar een verzoek tot herziening af.

De Zes van Breda
Drie mannen en drie vrouwen, beter bekend als de Zes van Breda, worden in 1994 opgepakt voor de moord op de 56-jarige Tim Mui Cheung. De mannen worden veroordeeld voor het doden en beroven van Cheung. De rechter vindt de vrouwen schuldig aan medeplichtigheid. In 2012 besluit de Hoge Raad dat de zaak moet worden herzien, nadat Gerede Twijfel de zaak heeft bekeken. Het gerechtshof oordeelt echter opnieuw dat de Zes van Breda schuldig zijn aan de moord. Het is de eerste herziening waarin de straf wordt gehandhaafd.

>> Lees alles over de zaak Monique B. in ons dossier omroepwest.nl/moniqueb

Heb jij een vraag over de zaak rondom Monique B.? Stel jouw vraag aan onze verslaggever Anniek Enthoven tijdens een Q&A op onze Facebookpagina. Vanaf 13 uur beantwoordt ze alle vragen over deze zaak.
Deel dit artikel: