Eerste stemmers Turks referendum al vroeg bij locatie: 'Ze voelen de plicht'

DEN HAAG - De stembureaus zijn woensdagochtend geopend voor het Turkse referendum dat draait om een wijziging van de Turkse grondwet. Bij een evenementenlocatie op industrieterrein Zichtenburg in Den Haag arriveerden woensdagochtend om 9.00 uur de eerste Nederlandse Turken om hun stem uit te brengen. Ook in Amsterdam en Deventer kan worden gestemd.
Als het volk instemt met de grondwetswijzigingen die president Recep Tayyip Erdogan in het referendum voorlegt krijgt de president
. Hij zou onder meer zelf zijn kabinet mogen samenstellen, opperrechters benoemen en het parlement naar huis sturen.
Om 9.00 uur stonden er zo'n twintig mensen te wachten om hun stem uit te brengen. 'Ze voelen die plicht,' vertelt verslaggever Mariët Overdiep. 'Sinds 9.00 uur loopt het gestaag door.' Het stemmen kan tot en met zondag.

Eerder bij parlementsverkiezingen
Er kan gestemd worden door Turken die in Nederland wonen en die in Turkije stemgerechtigd zijn. In 2015 kon dit ook al. Toen voor de parlementsverkiezingen. Destijds ontstond in Rijswijk grote verkeersdrukte toen veel Turken naar de Broodfabriek kwamen om daar te stemmen. Die locatie wordt dit keer niet gebruikt.
Zondagmiddag werd op het Malieveld in Den Haag gedemonstreerd tegen de voorgestelde grondwetswijzigingen in Turkije. Dat protest verliep rustig. Er waren een paar honderd mensen op afgekomen.