OM bestudeert onderzoeksrapport over Monique B. 'met aandacht'

DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie bestudeert 'met aandacht' het onderzoek van de projectgroep Gerede Twijfel naar de zaak van Monique B. De onderzoekers onder leiding van rechtspsycholoog Peter van Koppen concluderen dat Monique B. onterecht is veroordeeld voor moord. De Rijswijkse thuishulp zit inmiddels 8 jaar in de cel.
Monique B. werd veroordeeld voor de moord op Maria Schermer. Volgens het OM en de rechtbank was ze in het huis van mevrouw Schermer op zoek naar geld of een bankpas. Vervolgens werd ze betrapt en stak ze de vrouw dood. Projectgroep Gerede Twijfel denkt dat er ook sprake kan zijn van een ander scenario: Monique doorzocht het huis, maar iemand anders pleegde de moord.

De reactie van het Openbaar Ministerie op deze conclusie: 'Het feitenmateriaal geeft geen aanknopingspunten voor dit bedachte scenario dat nu voor het eerst wordt aangedragen. Het is ook in strijd met de verklaringen die de veroordeelde zelf heeft afgelegd.' Monique B. ontkent de moord, maar ook de diefstal.

Herziening

Het OM wijst erop dat het een veroordeelde vrij staat om een verzoek tot herziening in te dienen. 'De Hoge Raad zal dan met name kijken of er met dit rapport sprake is van een zogeheten novum, ofwel een nieuw feit of een nieuw inzicht. Zo ja, dan kan de Hoge Raad besluiten de zaak ter heropenen.' Of er in de zaak van Monique B. sprake is van een nieuw feit, daar doet het OM geen uitspraken over.

>> Lees alles over de zaak Monique B. in ons dossier omroepwest.nl/moniqueb