Oudste winnaar Elfstedentocht overleden

© ANP
TER AAR - Ter Aarder Jan van der Hoorn, oud-winnaar van de Elfstedentocht, is op 93-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie woensdag bekendgemaakt. Van der Hoorn was de oudste nog levende winnaar van de tocht.
Van der Hoorn eindigde bij de Elfstedentocht van 1947 als vijfde, maar kreeg later de overwinning toegewezen omdat de nummers een tot en met vier uit de uitslag werden geschrapt na protesten.
Vanwege het slechte ijs en enorme kou, volbrachten maar weinig mensen de schaatstocht in Friesland dat jaar volgens de officiële regels. Na afloop kreeg de organisatie veel protesten binnen. Na vele onderzoeken en gesprekken werden veel schaatsers uit de uitslag gehaald, onder wie de eerste vier: Jan Bosman, Klaas Schipper, Jeen Nauta en Jaap Wijnia.

Geen valsspelerij

Tegen Jan (Johannes Wilhelmus) van der Hoorn, toen 23 jaar, werden geen klachten van valsspelerij ingediend, zodat hij alsnog won. In 1985, 1986 en 1997 deed hij nog mee als toerrijder aan de Elfstedentocht.
In november vorig jaar overleed zijn neef Jan. J. van der Hoorn, een van de vijf winnaars van de Elfstedentocht in 1956.