Gemeente Den Haag: Financiële situatie van ADO ‘zeer zorgelijk’

Kyocera Stadion
Kyocera Stadion © VI-Images/OrangePictures
DEN HAAG - De financiële situatie van ADO Den Haag is 'zeer zorgelijk'. Daarom moet de gemeente Den Haag 'helaas een grote mate van aandacht' aan de voetbalclub schenken. Als er niets gebeurt, stevent ADO dit seizoen af op een tekort van 3,5 miljoen euro, zo schrijft wethouder Tom de Bruijn (D66) aan de Haagse gemeenteraad.
Een van de punten waarover de wethouder zich zorgen maakt, is de financiële administratie van ADO. Uit onderzoek van de Gemeentelijke Accountantsdienst (GAD) blijkt dat er sprake is van 'achteruitgang' bij de administratie. 'Er is werk aan de winkel.' Vacatures moeten snel worden ingevuld.
Uit een financieel overzicht blijkt dat  ADO het seizoen 2015-2016 heeft afgesloten met een verlies van 350.000 euro. De netto-omzet (waaronder sponsoring, TV-gelden en wedstrijdbaten) bedroeg toen 15,1 miljoen euro. Via transfers kwam drie miljoen binnen.

Hogere personeelskosten

De kosten bedroegen 18,5 miljoen, waarvan meer dan de helft (9,7 miljoen) bestond uit personeelskosten. Deze waren aanzienlijk hoger dan in het seizoen 2014-2015, mede als gevolg van investeringen na toezeggingen van grootaandeelhouder Wang Hui.
ADO leed vorig seizoen verlies, terwijl was uitgegaan van een sluitende begroting. 'Dat betekent dat ADO er voor het tweede jaar op rij niet in is geslaagd het seizoen minimaal kostendekkend af te sluiten', aldus De Bruijn.

Niet beter

Uit de meest recente gegevens wordt duidelijk dat het nu niet veel beter gaat. Uit de halfjaarcijfers van het seizoen 2016-2017 blijkt dat ADO de eerste helft van het seizoen een verlies heeft geleden van één miljoen euro. Daaruit volgt de verwachting dat het huidige seizoen afgesloten wordt met een verlies van 3,5 miljoen. De wethouder: 'Dat is een forse verslechtering van de vastgestelde begroting.'
De oorzaken zijn zowel tegenvallende inkomsten als hogere kosten. Er is sprake van tegenvallende sponsorinkomsten, die 1,2 miljoen lager uitvallen. Verder zijn de horeca-inkomsten minder dan verwacht (vier ton). Lagere bezoekersaantallen dan begroot schelen de club een ton.

Juridische procedures

Daarnaast zijn er dus de hogere salariskosten en veel kosten die samenhangen met de juridische procedures die ADO aanspande tegen de Chinese eigenaar. Zo moest de club advocaten betalen en vergoedingen ophoesten voor de - door de Ondernemingskamer aangestelde - tijdelijke voorzitter van de Raad van Commissarissen en de beheerder van de aandelen.
Dit verwachte negatieve resultaat kan ADO nog wel opvangen uit het eigen vermogen, aldus de wethouder. Maar voor volgend seizoen wordt de situatie veel moeilijker. De begroting voor dat jaar moet om op tijd bij de KNVB te kunnen worden ingeleverd, begin juni klaar zijn. De teruglopende sponsor- en bezoekersaantallen en de afhankelijkheid van kapitaalinjecties van de eigenaar leiden er echter toe dat ADO ‘voor een grote uitdaging staat om een sluitende begroting te kunnen presenteren'.

Gesprekken over volgend seizoen

Deze maand praat ADO verder met een delegatie uit China over de begroting voor volgend seizoen. Directeur Mattijs Manders en waarnemend-voorzitter van de Raad van Commissarissen Ben Knüpe waren vorige week in Beijing om over de financiële situatie van de club te praten.