Instellingen

Matthäus van Bachkoor Holland verhuist van Leiden naar Delft

De Nieuwe Kerk in Delft (Archieffoto)
De Nieuwe Kerk in Delft (Archieffoto)
DEN HAAG - Het Bachkoor Holland voert vanaf volgend jaar de Matthäus Passion uit in de Nieuwe Kerk in Delft. De afgelopen 34 jaar werd de passie ten gehore gebracht in de Pieterskerk in Leiden, maar daar komt na aanstaande donderdag en vrijdag verandering in. 'Er zal een traantje vloeien', zegt zakelijkleider Laurent Paulussen van de Stichting Bachkoor Holland.
Het koor heeft geen overeenstemming kunnen bereiken met de Stichting Pieterskerk over de huurovereenkomst. Na het vertrek uit Naarden in 1983 werd de Matthäus Passion opgevoerd in Leiden, waar het een echte traditie werd. Premier Mark Rutte is er op de oneven jaren ook altijd bij.
Er is na vrijdag nog één uitvoering van het Bachkoor in de Pieterskerk. 16 December wordt nog éénmaal het Weihnachtsoratorium gezongen.  

Matthäus Passion blijft te horen in Leiden

Toen duidelijk werd dat er een einde kwam aan de traditie van het Bachkoor in Leiden, meldde de Nieuwe Kerk in Delft zich. De orkestleider en de dirigent zijn samen gaan kijken en testen, en de kerk bleek uiterst geschikt voor de Matthäus Passion en het Weinachsoratorium. De gemeente Delft steunt de 'verhuizing'.
De verhuizing betekent echter niet dat de Matthäus Passion uit Leiden verdwijnt; volgend jaar zal de uitvoering worden verzorgd door het Nederlands Kamerkoor, het Residentie Orkest en het Haags Matrozenkoor, laat directeur-bestuurder Pieterskerk Leiden Frieke Hurkmans weten.

Verbouwing

De Nieuwe Kerk in Delft wordt op dit moment ingrijpend verbouwd, maar over een jaar moet alles klaar zijn voor de uitvoering. 'We hebben hier uiteraard goed naar gekeken, en uitgebreid over gesproken. Er is geen plan B nodig.'