PVV stelt kamervragen: 'Omzeilt LUMC numerus fixus voor vluchtelingen?'

DEN HAAG - De PVV maakt zich zorgen dat het Leids Universitair Medisch Centrum de numerus fixus voor verpleegkunde wil omzeilen door het aanbieden van opleidingsplaatsen aan vluchtelingen met een werk- en verblijfstatus. De partij heeft naar aanleiding van een bericht van Omroep West kamervragen hierover gesteld

Het is de bedoeling dat het LUMC jaarlijks vier extra opleidingsplaatsen beschikbaar stelt aan vluchtelingen. Er worden speciale opleidingsplaatsen gecreëerd om ze om te scholen tot verpleegkundige of doktersassistent. Zij krijgen ook extra taallessen, taalstages en begeleiding.

De PVV vraagt zich verder af of het aan een ziekenhuis is om opleidingsplaatsen voor vluchtelingen te creëren. Ook wil de partij van de minister van Volksgezondheid weten hoeveel extra geld er naar de taallessen, taalstages en begeleiding van de vluchtelingen gaat.

Reactie LUMC

Volgens het LUMC is er geen sprake van enige omzeiling. 'Het gaat om opleidingen HBO en MBO verpleging en doktersassistent. Deze kennen geen numerus fixus.' De opleidingen worden aangeboden in samenwerking met het participatieloket, iets wat is bedoeld om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te helpen bij het vinden van een passende baan binnen het ziekenhuis. 'Ongeacht de achtergrond, komen mensen die lastig een baan kunnen vinden in aanmerking voor een werkervaringsplek, stage of reguliere vacature binnen het LUMC,' aldus het ziekenhuis.
Meer over dit onderwerp:
PVV LUMC
Deel dit artikel:

Reageren