Instellingen

Coalitie Leidschendam-Voorburg gevallen, Gemeentebelangen stapt er uit na vertrek wethouder

Frank Rozenberg tijdens de raadsvergadering van donderdag.
Frank Rozenberg tijdens de raadsvergadering van donderdag. © Adrey Caljé
LEIDSCHENDAM-VOORBURG - Het college van burgemeester en wethouders van Leidschendam-Voorburg is donderdagavond gevallen. Na een langdurig debat in de gemeenteraad over de rol van wethouder Rozenberg bij de komst van een nieuwe supermarkt in Voorburg kwam de wethouder tot de conclusie dat hij niet voldoende steun heeft in de raad. Zijn partij, Gemeentebelangen, stapte daarop ook uit de coalitie. De overige wethouders blijven voorlopig wel aan.
De gemeenteraad hield donderdagavond een spoeddebat over de nieuwste ontwikkelingen rond
. Een onderdeel daarvan is de bouw van een nieuw complex met een Hoogvliet-supermarkt in combinatie met een garage en woningen aan de Herenstraat.
De wethouder wilde onderzoeken of dat idee levensvatbaar is. Maar volgens hem was het daarvoor noodzakelijk dat er ondertussen geen nieuwe, concurrerende supermarkt bij zou komen in een leegstaand deel van The Village, aan het einde van de Herenstaat onder de Utrechtsebaan. De gemeenteraad was het daarmee echter nog niet eens, bleek tijdens een marathonvergadering op 11 april. Toch werd het besluit waarmee de komst van de supermarkt in The Village werd geblokkkeerd al wel de dag daarna gepubliceerd in diverse media.

Excuses

Rozenberg bood daarvoor tijdens donderdagavond diverse malen zijn excuses aan. Volgens hem was de publicatie in gang gezet door ambtenaren en hoorde hij pas tijdens het debat op 11 april dat dat zou gebeuren. ‘Ik trok wit weg toen ik dat hoorde. Het past volstrekt niet in mijn aard om dat zo te doen.’
Even later voegde hij daaraan toe dat hij ook absoluut niet zijn medewerkers de schuld wilde geven. ‘Er is iets mis gegaan, dat staat buiten kijf. Maar komt niet aan ambtenaren, zeker niet aan die van mij.’

Voor het karretje

De vroegtijdige publicatie was niet het enige dat op kritiek kon rekenen. Veel partijen wilden weten of Rozenberg zich ook niet te veel voor het karretje had laten spannen van de projectontwikkelaar die de Hoogvliet en de woningen wil bouwen.
Toen bekend werd dat er mogelijk ook een supermarkt in The Village zou komen, zei de ontwikkelaar tegen ambtenaren dat hij de plannen voor de Hoogvliet niet zou ondertekenen. Waarop Rozenberg het proces in werking zette om de concurrent tegen te houden. Maar de wethouder beweerde dat er geen sprake was van druk. Hij noemde de verklaring van de ontwikkelaar ‘een redelijke opmerking vanuit zijn perspectief’.

Motie van wantrouwen

De oppositiepartijen CDA, VVD en fractie Hohage lieten aan het begin van het debat van donderdag al weten een motie van wantrouwen tegen de wethouder te zullen indienen. Maar ook coalitiepartijen D66 en PvdA hadden grote kritiek op hem. Tijdens een schorsing werd duidelijk dat ook die fracties Rozenberg zouden laten vallen. De wethouder hield daarop de eer aan zichzelf. ‘Ik proef onvoldoende steun binnen de coalitie.’
Rozenberg nam nog wel de tijd om zijn ambtenaren te bedanken en hij had nog één advies voor de raad en de achterblijvende wethouders over de nogal krap bemeten ruimte waar de gemeenteraad vergadert: 'Doe wat aan deze raadszaal.' Na het vertrek van Rozenberg bleek dat ook zijn partij, Gemeentebelangen Leidschendam-Voorburg, consequenties verbond aan de gang van zaken. Die stapte uit de coalitie. Het college kan nu alleen nog rekenen op steun van D66, PvdA en GroenLinks. Die partijen hebben geen meerderheid in de raad.

Nachtje slapen

De vraag is nu hoe het verder gaat. GroenLinks hoopt dat Gemeentebelangen na een nachtje slapen weer terugkeert in het college met een andere wethouder. D66 deed de suggestie om de collegeperiode af te maken met de huidige partijen. Raadslid Hans Peter Klazenga van Gemeentebelangen zei na afloop dat zijn partij er niet over peinst om weer in de coalitie terug te keren. Volgens hem stond al een week geleden vast dat de andere partijen van Rozenberg af wilden omdat de wethouder te daadkrachtig zou zijn.