Mars voor Schotse onafhankelijkheid door Den Haag

DEN HAAG - Voorstanders van Schotse onafhankelijkheid marcheerden zaterdagochtend door de straten van Den Haag. De betoging is georganiseerd door een groep Schotten, Nederlanders en Duitsers. Ze willen 'de Schotten laten zien dat Europa hen steunt’. Een kleine honderd mensen liepen mee met de mars.
De mars ging van het Haga Ziekenhuis locatie Leyweg naar het Zuiderpark. In het park gaf de Dordtse folkrockband Sassenachs in Schotse kilts een optreden. De organisatoren verwachtten zo’n duizend deelnemers aan de mars, maar dat aantal werd bij lange na niet gehaald. Het waren er nog geen honderd.

Eén van de mensen die meeloopt, is de Schotse Megan Williams. 'Ik loop mee omdat ik geloof dat Schotland zelf de controle over de eigen toekomst zou moeten hebben. En ik vind dat in de combinatie met Engeland onze politieke standpunten soms ondersneeuwen,' aldus Megan.  'Schotland is een stuk linkser dan Engeland, daarom is het belangrijk dat wij een eigen stem hebben.'

In 2014 stemden de Schotten in een referendum nipt tegen onafhankelijkheid van het Verenigd Koninkrijk. Nu Groot-Brittannië uit de Europese Unie (EU) vertrekt, eist de Schotse regering een nieuw onafhankelijkheidsreferendum. In Schotland stemde 62 procent ervoor om in de EU te blijven.
Deel dit artikel: