Ziekenhuis in de rode cijfers: Alrijne neemt bijna niemand meer aan

Alrijne ziekenhuis in Alphen aan den Rijn
Alrijne ziekenhuis in Alphen aan den Rijn © ANP
LEIDEN - De Alrijne Ziekenhuizen in Leiden, Alphen en Leiderdorp draaien verlies. De raad van bestuur van de Alrijne Zorgroep grijpt in door een vacaturestop in te voeren, behalve voor verpleegkundigen. Ook worden er geen nieuwe investeringen gedaan en mogen er geen externe adviesbureaus worden ingehuurd. Het bestuur denkt daardoor eind dit jaar uit de rode cijfers te blijven.
Het bestuur van Alrijne schrijft in een verklaring dat de niet verder omschreven tegenvaller mede wordt veroorzaakt door de sluiting van de operatiekamers in Leiden tussen december en maart vanwege problemen met de luchtbehandeling. Daardoor '...zijn er minder operaties en behandelingen geweest, terwijl sommige kosten gewoon doorliepen',
. ‘Patiënten en bezoekers merken niets van onze bezuinigingsmaatregelen. Zij blijven de vertrouwde zorg van ons ontvangen.’
Bronnen melden Omroep West dat dat niet geldt voor een aantal specialisten die al maanden niet hun volledige vergoeding ontvangen. Volgens Alrijne zijn deze specialisten niet in dienst van het ziekenhuis maar van het Medisch Specialistisch Bedrijf MSB; zij worden dus ook uitbetaald door het MSB, dat een vast deel krijgt van het geld dat Alrijne van zorgverzekeraars ontvangt. 'Dit is een systeem dat al jaren zo gaat, dat nu ook niet veranderd is en totaal niets met bezuinigingen te maken heeft', aldus een woordvoerder. Maar de specialisten zouden nu toch voor 10% minder uitbetaald krijgen. 'De veronderstelling is dat  het ziekenhuis in de problemen zit en geld leent van het Medisch Specialistisch Bedrijf', meldt een betrokkene.

Hoog ziekteverzuim

Begin dit jaar meldde Omroep West al dat er mede als gevolg van de plotselinge invoering van dat systeem er een hoog ziekteverzuim en een groot verloop onder het personeel is. Sinds de fusie in 2015 lijden veel personeelsleden onder de grote cultuurverschillen tussen het top down management van Leiderdorp en de bottom up cultuur in Leiden.