Instellingen

Het is 12 graden, maar eerste blauwalg is alweer een feit

Archiefbeeld
Waarschuwingsbord blauwalg
OEGSTGEEST - De kans dat iemand het met deze temperaturen in zijn hoofd haalt om te gaan zwemmen in open water is klein, maar desondanks is de eerste blauwalg van ons land alweer een feit. In de Klinkenbergerplas in Oegstgeest is al sinds begin april een negatief zwemadvies.
Het zwemseizoen begint pas op 1 mei, maar zwemwater kan nu al onveilig zijn. In een warme periode kan de kwaliteit van het zwemwater snel veranderen. De kans op blauwalg of botulisme neemt dan toe, maar nu kan het ook al gebeuren met koud weer. In de Klinkenbergerplas is zogenoemde rode blauwalg gevonden.
Jane Alblas van de Unie van Waterschappen: "Het is een bijzondere zeldzame blauwalg, die het vooral goed doet met met lage temperaturen. We kennen deze vorm nog niet zo goed. Hij komt vaker voor in het gebied van de Bollenstreek. Het heeft waarschijnlijk iets te maken met de waterstand. Als we de doorstrominmg wat beter krijgen hopen we dat het weggaat. Maar we doen er nog onderzoek naar."

App

De Nederlandse waterschappen en Rijkswaterstaat onderzoeken de waterkwaliteit permanent. Sinds deze week bestaat er een zwemwater-app. Hierop is informatie te vinden over 800 zwemlocaties in Nederland. Er is niet alleen te zien hoe het met de kwaliteit van het zwemwater is gesteld, maar er staat ook informatie op over parkeren, horeca in de buurt en bereikbaarheid.
Blauwalg kan leiden tot irritatie aan de ogen of de huid. Het inslikken kan leiden tot hoofdpijn, overgeven en diarree. Sommige soorten zijn zo giftig dat die verlammingsverschijnselen of ademhalingsproblemen tot gevolg kunnen hebben, maar dat gebeurt maar zelden.