Instellingen

Cadetten oefenen in verlaten Meelfabriek in Leiden

Oefening in de Meelfabriek
Oefening in de Meelfabriek © Omroep West

LEIDEN - De Meelfabriek in Leiden is dinsdagochtend het decor van een spectaculaire militaire oefening. Officieren in opleiding van de Koninklijke Militaire Academie in Breda leren er in fysiek en mentaal zware omstandigheden hun toekomstige functie uit te voeren.

De Leidse Meelfabriek aan de Oosterkerkstraat staat al jaren leeg. Het gebouw wordt binnenkort herontwikkeld. Er komen onder meer luxe appartementen, studentenwoningen en bedrijfsruimten. Het werk begint na de bouwvak, dus is er nu nog ruimte voor de cadetten om te oefenen.Zo moeten ze bijvoorbeeld via een touw van het ene naar het andere gebouw zien te komen. Vervolgens gaan ze abseilend naar beneden. Een ander onderdeel van de oefening is dat de cadetten elkaar geblinddoekt door het gebouw helpen langs allerlei obstakels.

Onderdeel van opleiding

De oefening is bedacht door één van de cadetten. Hij komt uit Leiden. 'Een onderdeel van mijn opleiding is dat je een oefening moet bedenken in je eigen woonplaats,' zegt Leidenaar Rowan, 'en dit leek mij een hele goede locatie.'