Laura Hansen vraagt in tranen tevergeefs om vrijlating: 'Ik begin moe en gek te worden'

Laura Hansen
Laura Hansen © screenshot Kurdistan 24
DEN HAAG - Laura Hansen heeft donderdag in de rechtbank in Rotterdam huilend gevraagd of ze haar proces in vrijheid mocht afwachten. De Haagse zei tegen de rechter dat ze moe is en gek begint te worden in de gevangenis. Laura zit sinds haar terugkeer uit IS-gebied in Syrië en Irak vast op een speciale terroristenafdeling in Vught. De rechter besloot dat ze voorlopig vast blijft zitten. Het OM wilde ook niet dat Laura vrijkomt. Zij houden er nog steeds rekening mee dat ze terug is gekomen uit IS-gebied om een aanslag te plegen.
Ook de vader van Laura kwam donderdag aan het woord. Hij vertelde dat hij blij is dat hij zijn dochter weer terugheeft. 'De grootste vreugde is, dat ik haar uit de klauwen van deze klerelijers heb weggehaald'. Hij geloofde er niks van dat Laura teruggekeerd was om een aanslag te plegen. Volgens Eugene Hansen was zijn dochter weer normaal, zoals ze was toen ze een jaar of twaalf was. Daarna had hij haar langzaam af zien glijden in wat hij een 'onofficieel loverboycircuit' noemt.
Kort na haar vertrek naar Irak was hij begonnen met het waarschuwen van zijn dochter. Hij deed dat in eerste instantie via Facebook, later ook via onder meer Whatsapp. Ook instrueerde hij zijn dochter om haar man te bespelen. Laura zou niet zonder een man kunnen reizen en dus zou vluchten zonder hem uit het gebied van terreurgroep IS zo goed als onmogelijk zijn geweest.

Bedreigingen

Het Openbaar Ministerie bleef twijfelen aan Laura's reden om terug te keren. Zij zeiden nog geen duidelijke verklaring te hebben waarom zij afreisde naar IS-gebied en wat haar rol daar precies was. Ook willen ze haar langer vasthouden omdat Laura bedreigd wordt. Haar advocaat concludeerde dat die dreigingen uit de 'radicale hoek' komen.
De zaak gaat op 20 juli weer verder. Dan is de inhoudelijke behandeling.

LEES OOK: