Instellingen

Geen foto's snelwegcamera's meer naar de fiscus

© John van der Tol
DEN HAAG - De Belastingdienst krijgt geen gegevens meer uit de camera’s die boven de snelwegen kentekens registreren. De Hoge Raad oordeelde in februari dat de fiscus foto’s van die camera’s niet mag gebruiken om mensen te pakken die hun auto van de zaak onterecht privé gebruiken.
De Belastingdienst sloeg kentekengegevens op die volgens de dienst ‘fiscaal relevant’ waren. Het ging niet alleen om het privégebruik van zakelijke auto’s, maar bijvoorbeeld ook om controles voor de motorrijtuigenbelasting.
De speciale camera’s die kentekens kunnen herkennen, registreren iedere maand miljoenen nummerborden. De politie gebruikt de informatie onder meer voor de opsporing van gezochte personen.

Foto's gingen met omweg naar de fiscus

Omdat de wet niet toelaat dat politiegegevens aan de fiscus worden gegeven, werd een speciale constructie bedacht waardoor de Belastingdienst toch bij de foto’s kon. De camera’s stuurden hun plaatjes niet alleen naar de politie, maar tegelijkertijd ook naar fiscus. Hierdoor hoefde de politie feitelijk geen materiaal af te geven.