Groot fraude-onderzoek bij zorginstelling Zoetermeer

ZOETERMEER - Een zorginstelling in Zoetermeer wordt verdacht van fraude met persoonsgebonden budgetten (PGB). Dit is geld waarmee mensen die zorg nodig hebben, de zorg zelf kunnen inkopen. De zorginstelling zou wel geld hebben geïncasseerd, maar niet of nauwelijks zorg hebben geleverd, zegt een woordvoerder van de gemeente Zoetermeer. Om welke instelling het gaat, wil de woordvoerder niet zeggen.
Het fraudeteam van de gemeente Zoetermeer heeft invallen gedaan in verschillende panden van de zorginstelling en in het huis van de directeur. Er zijn medewerkers en cliënten gehoord en er is beslag gelegd op gelden van de instelling.
In verschillende vestigingen woonden volgens de gemeente veel ‘kwetsbare budgethouders’. Ze zijn naar een andere instelling overgeplaatst.

Eerste grote onderzoek in de regio

Ook de gemeente Den Haag heeft meegewerkt aan het onderzoek, omdat er ook cliënten uit die gemeente in de zorginstelling woonden. Volgens een woordvoerder is dit het ‘eerste grote onderzoek in de regio naar fraude door een zorginstelling nadat de zorg in 2015 onder de verantwoordelijkheid van de gemeenten is gekomen’.
Verantwoordelijk wethouder Isabelle Vugs is blij met de actie: ‘Het belangrijkst is dat de mogelijke fraude is gestopt, en dat de bewoners een nieuwe plek hebben gekregen waar ze de zorg krijgen die ze nodig hebben. Kwaliteit van zorg staat voorop en onze eerste prioriteit blijven de clienten.’