Rijswijk keert terug naar oude stadhuis

RIJSWIJK - De gemeente Rijswijk keert terug naar het oude stadhuis aan de Generaal Spoorlaan. De gemeenteraad heeft dinsdag ingestemd met het plan om stap voor stap terug te keren. Alleen de fractie van Onafhankelijk Rijswijk en raadslid van de PvdA Yvonne Hagenaars stemde tegen.
Het gebouw moet eerst gerenoveerd worden, voordat verschillende organisaties gebruik gaan maken van het pand. Na de verbouwing worden maatschappelijke organisaties, zoals een bibliotheek, maatschappelijk werk en een café, ondergebracht in het stadhuis.
In de tweede fase verhuizen de ambtenaren naar het gebouw aan de Generaal Spoorlaan. Het verbouwen van het oude stadhuis en het onderbrengen van de ambtenaren in het pand kost verspreid over 40 jaar in totaal 62 miljoen euro.

Sloop of terugkeer

Vorige maand liet het Rijswijkse college al weten terug te willen keren naar het oude stadhuis. Het gebouw staat al sinds 2003 leeg, nadat het het gemeentebestuur naar het Boogaardplein verhuisde. Plannen om de locatie een nieuwe bestemming te geven, zijn mislukt.
De gemeenteraad gaf vervolgens de opdracht om twee plannen, sloop of terugkeer, uit te werken. Na het college besloot de gemeenteraad dus ook voor de laatste optie.

Hoogvoorde

De gemeente Rijswijk zit nu nog in het kantoorgebouw Hoogvoorde aan het Bogaardplein. Daar worden zeven verdiepingen gehuurd. Het contract daarvoor loopt tot 2023. Vandaar dat de ambtenaren pas hierna naar het Huis van de Stad verkassen.
Het oude gemeentehuis aan de Generaal Spoorlaan werd in 1968 opgeleverd. Het was tot 2003 in gebruik door de gemeente. Het pand werd toen verlaten omdat er niet voldoende plek was voor alle medewerkers van de gemeente. Die zaten toen nog wat meer verspreid over diverse gebouwen en het idee was toen om ze allemaal onder een dak te brengen.

Warm

Verder waren ook de arbo-omstandigheden niet ideaal. Ze voldeden niet meer aan de eisen van de tijd. ‘Als je boven in het pand zat, smolt je soms weg. Terwijl het beneden niet warm te stoken was,’ verwoordt een van de ambtenaren die er nog heeft gewerkt het.
Sinds 2003 staat het monumentale gebouw leeg. Wel werden diverse plannen ontwikkeld. Er zou een hotel in kunnen komen of het zou worden gesloopt om plek te maken voor twee woontorens. Maar die ideeën gingen onder meer door de economische crisis niet door. Het huidige stadsbestuur besloot bij het aantreden in 2014 te onderzoek of het toch weer in gebruik kon worden genomen.