Instellingen

Celstraf en tbs geëist tegen vrouw die arts neerstak

De plaats van de steekpartij
De plaats van de steekpartij © Omroep West

ZOETERMEER - De vrouw die op 29 augustus een arts neerstak op het consultatiebureau in Zoetermeer moet niet alleen 4 jaar gevangenisstraf krijgen, maar ook TBS met dwangverpleging. Dat eiste het Openbaar Ministerie donderdagmiddag in de Haagse rechtbank.

De Zoetermeerse wilde wraak nemen omdat ze ervan overtuigd is dat een vaccinatie die haar zoontje van de vrouwelijke arts had gekregen zijn autismeproblematiek zou hebben veroorzaakt. 'Ik wilde haar pijn doen', zei de verdachte. 'Zoals mijn zoontje had'.

Op het consultatiebureau aan de Uiterwaard in Zoetermeer was er op maandag 29 augustus 2016 grote consternatie. De arts lag in een plas bloed met een mes naast haar en de verdachte werd door medewerkers van  het bureau in toom gehouden. Het slachtoffer was in het gezicht gestoken en in de pink gesneden.

'Jij gaat eraan'

De verdachte Farida A. had uitgevoerd waarmee ze al een jaar dreigde. De arts ontving eerder al een brief met de tekening van een mes met bloed en de tekst ‘jij gaat er aan’. Verder was er met stift op de deur van het consultatiebureau geschreven ‘blijf met de deur op het slot werken, vooral op maandag’. Farida geeft die bedreigingen ook  
toe. Het bureau nam veiligheidsmaatregelen en de arts liet zich overplaatsen uit angst.

Maar juist op het moment dat ze haar opvolgster inwerkte, wist de verdachte met een andere bezoeker naar binnen te slippen en stak meteen toe met een stiletto. De arts kon geen kant op. Toen Farida geboeid werd afgevoerd, schreeuwde ze: 'Dit heb je mijn zoon aangedaan'.

Tikkende tijdbom

De officier van justitie omschreef de verdachte als een 'tikkende tijdbom met alleen de vraag wanneer die zou afgaan'. Voor het slachtoffer is het een ‘jarenlange nachtmerrie’ geweest. 'Het had weinig gescheeld of ze had het niet meer na kunnen vertellen.' Het OM acht poging tot moord bewezen: 'De verdachte ging maar met één doel en  zeer berekenend te werk.'

Het slachtoffer kan na acht maanden nog niet werken. Het is onzeker of de pezen van haar pink nog zullen herstellen. Ze eist een schadevergoeding van 16.000 euro. De officier van justitie vindt dat een redelijk bedrag voor de geleden smart. De verdachte zegt spijt te hebben en wil verder met haar leven als moeder van twee kinderen. Haar  
raadsvrouw vraagt een lagere straf omdat er volgens haar sprake zou zijn van poging tot zware mishandeling in plaats van poging tot moord.

De rechtbank doet woensdag 24 mei uitspraak.