Instellingen

Katwijker Dirk Kuijt stopt, carrière ten einde na kampioenschap met Feyenoord

Dirk Kuijt na het behalen van de landstitel met Feyenoord.
Dirk Kuijt na het behalen van de landstitel met Feyenoord. © Soccrates Images
KATWIJK - Dirk Kuijt uit Katwijk stopt met voetballen. Dat meldt Feyenoord woensdag. De 36-jarige aanvaller bezorgde zijn Rotterdamse club zondag de vijftiende landstitel door in de beslissende wedstrijd tegen Heracles Almelo (3-1) alle doelpunten van Feyenoord voor zijn rekening te nemen. Het was voor Feyenoord het eerste kampioenschap sinds 1999.
Na het behaalde kampioenschap met Feyenoord was Kuijt snel uit. Hij wist dat het niet meer mooier zou worden. 'Ik ben trots op wat ik in al die jaren bereikt heb, al mijn dromen zijn verwezenlijkt. Het is een ontzettend moeilijk besluit voor mij om nu te stoppen, maar dit is het juiste moment. Ik heb mijn hele carrière beslissingen gemaakt op gevoel, dus ook deze'', aldus Kuijt woensdag in een reactie op de website van zijn management.
Kuijt blijft wel in een andere rol aan Feyenoord verbonden. Hij gaat zich met name richten op het verkrijgen van een positie binnen het technisch management van Feyenoord. Martin van Geel de huidige technisch directeur, gaat Kuijt opleiden.

Profloopbaan
De in Katwijk geboren Kuijt begon zijn profloopbaan in het seizoen 1998/1999 bij FC Utrecht. Na vijf seizoenen nam Feyenoord hem over. De aanvaller kwam daarna nog zes jaar uit voor Liverpool en drie jaar voor het Turkse Fenerbahçe. In de zomer van 2015 keerde Kuijt terug bij Feyenoord. Het afgelopen seizoen raakte de oud-international zijn vaste plek kwijt, en moest hij vaker genoegen nemen met een rol als reserve of invaller. Tegen Heracles mocht Kuijt wel meedoen, en ging voor hem met de landstitel en zijn drie doelpunten een droom in vervulling. Na de huldiging op de Coolsingel van maandag liet Kuijt al doorschemeren dat hij zou stoppen.

'Ongelofelijk dankbaar'
'We zijn Dirk echt ongelofelijk dankbaar voor wat hij voor Feyenoord heeft betekend de afgelopen twee jaar', aldus technisch directeur Martin van Geel. 'Met zijn instelling, professionaliteit en passie heeft hij enorm veel toegevoegd. In de kleedkamer, op het veld én daarbuiten. We zijn dan ook enorm blij dat we iemand met zijn ervaring en instelling voor de club kunnen behouden. Ik ga Dirk opleiden en kan me zomaar voorstellen dat hij mij op termijn opvolgt.'

Naast de landstitel met Feyenoord won Kuijt als voetballer van Fenerbahçe ook het kampioenschap van Turkije. Verder kwam de Katwijker uit voor FC Utrecht en Liverpool, en speelde hij 104 keer voor het Nederlands elftal. Kuijt eindigde met Oranje op het WK van 2010 als tweede, en op het WK van 2014 als derde.