Instellingen

Advocaat studenten die Gaybrapad vernielden vindt rechtszaak onzin: het was maar een grap

© Omroep West
LEIDEN - De vijf studenten uit Leiden die vorig jaar een regenboogzebrapad oververfden en de Hitlergroet brachten, noemen hun actie een 'uit de hand gelopen studentengrap'. Waarom ze nu toch strafrechtelijk vervolgd worden, is ze een raadsel, betoogden hun advocaten donderdag in de rechtbank in Den Haag.
Volgens de advocaten zou het Openbaar Ministerie de jongens hebben toegezegd dat er geen vervolging zou komen. De advocaten vinden dat het OM niet-ontvankelijk verklaard moet worden. De rechter beslist daar over twee weken over.
De vijf jongens zelf waren donderdag afwezig in de rechtbank. De rechter vond dat 'jammer'. Hij zei dat hij graag zelf van de jongens had gehoord hoe zij over de toezegging van het OM dachten.

'Niet normaal vinden'

Het OM is heel duidelijk waarom de vijf studenten vervolgd moeten worden: 'Ze maakten een statement tegen homo's en joden. Acties als deze mogen we nooit normaal vinden', zei de officier van justitie.
Volgens haar hadden de jongens een opdrachtenlijst van de studentenvereniging meegekregen, waar ook nog op stond dat ze ,,tegen een synagoge moesten pissen". ,,Dit gaat verder dan een uit de hand gelopen grap."

Studenten maakten eerder al excuses
De actie van de studenten vorig jaar is gefilmd en werd breed gedeeld op social media. De vijf zijn lid van de Leidse studentenvereniging Quintus en deze 'stunt' was onderdeel van het introductieprogramma daarvan. Ze hebben eerder al excuus gemaakt, de schade vergoed en ze doen mee aan onder meer een congres voor homo-acceptatie.
Het overschilderen van het zogenoemde gaybrapad op de Nieuwe Beestenmarkt met rode verf leidde tot veel afkeurende reacties. De gemeente Leiden sprak van een 'ontzettend misselijke grap' en deed aangifte van vernieling. Ook de Universiteit Leiden veroordeelde de actie, net als studentenvereniging Quintus.