Instellingen

Flinke stijging aantal fietsdiefstallen

DEN HAAG - Het aantal fietsdiefstallen in Delft is vorig jaar explosief gestegen ten opzichte van 2015. Dat blijkt uit cijfers die de politie bekend heeft gemaakt. Uit die cijfers blijkt ook dat het aantal diefstallen uit bedrijven en instellingen in Delft fors is toegenomen.
Vooral de Delftse binnenstad is voor fietsenbezitters een gewaagde plek om hun tweewieler te stallen. Daar werden vorig jaar 722 fietsen gejat, tegenover 647 in 2015 en 537 in 2014. Topmaanden voor de fietsendieven waren juni en november. En waar landelijk steeds meer elektrische fietsen worden gestolen, zijn in Delft de traditionele tweewielers juist doelwit.
De politie ziet de stijging ook zegt dat hierover wordt gesproken met de gemeente Delft. 'De gemeente heeft al veel gedaan, bijvoorbeeld door de stalling bij het station te verbeteren', zegt een politiewoordvoerder.

Twee sloten


'Verder zijn we via wijkagenten vooral bezig om ervoor te zorgen dat fietsen niet gestolen worden. Zet ze vast met twee sloten in plaats van één slot', zegt de politiewoordvoerder. 'En we patrouilleren in burger in de hoop fietsendieven op heterdaad te betrappen'. Bovendien zet de politie lokfietsen in.
Ook buurgemeente Pijnacker-Nootdorp lijkt een walhalla voor criminelen die het op fietsen hebben voorzien. In de kernen Pijnacker en Nootdorp verdubbelde het aantal gestolen fietsen ruim. In Pijnacker tot ruim 270 in 2016 en Nootdorp van 71 in 2015 naar 163 vorig jaar.

Ook Leiden stijgt

In Den Haag lijkt het aantal fietsdiefstallen juist iets gedaald, Zoetermeer stijgt licht, Leiden stijgt wel aanzienlijk met een enorme uitschieter in de maand mei vorig jaar toen er 274 tweewielers werden ontvreemd.