Instellingen

Hagenaars mogen weer kleuren en kladderen op de stoep

Stoepkrijten.
Stoepkrijten. © Archief

DEN HAAG - Het verbod op stoepkrijten wordt opgeheven. Dat heeft de gemeenteraad donderdagavond in meerderheid besloten. Het verbod wordt uit de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) gehaald.

In de APV staat op dit moment dat je alleen mag stoepkrijten in Den Haag als je daarvoor officieel toestemming krijgt van de gemeente. Kinderen worden in de praktijk niet aangesproken als ze de stoep met krijt bewerken, maar straatkunstenaars worden wel vaak de dupe van het verbod.

De Haagse GroenLinks-fractie had vragen gesteld aan het college over het stoepkrijtverbod. Aan het begin van de avond had wethouder Boudewijn Revis (VVD) nog aan de gemeenteraad duidelijk gemaakt dat er wat hem betreft geen einde diende te komen aan het krijtverbod. Want dat was ook bedoeld om te 'voorkomen dat men met teer, krijt en verf de openbare ruimte bekrast, bekladt of vervuilt'.

Overbodig

Tijdens het debat beloofde de wethouder ook dat kinderen echt niet zouden worden beboet. Maar volgens GroenLinks-fractieleider Arjen Kapteijns is het verbod 'volstrekt overbodig en betuttelend.' En een meerderheid in de raad steunt hem daar dus in.

Eerder werd in andere steden het stoepkrijtverbod al opgeheven, zoals in Leiden, Breda, Groningen, Apeldoorn en Leeuwarden. Het Haagse raadslid Kapteijns zei na de vergadering dat hij nu binnenkort met zijn kinderen een mooie tekening op straat gaat maken.