Boze vluchtelingen in stadhuis Den Haag

DEN HAAG - Een groep vluchtelingen heeft vrijdagmiddag een sit-in gehouden in het Atrium van het stadhuis in Den Haag. Ze zijn ontevreden over de huisvesting in Ypenburg.
Volgens de vluchtelingen was hen een eigen huis beloofd, maar zitten ze nu met zijn achten in één woning. Ook krijgen ze minder geld omdat ze samen in één huis wonen, vertelt een verslaggever van mediapartner Den Haag FM.


De groep woont in tijdelijke huizen die speciaal voor de statushouders zijn neergezet in de buurt van het Hofbad. Er wonen alleenstaande mannen uit onder andere Syrië en Eritrea. Ze vinden dat de woningen te afgelegen liggen. 'Zo kunnen we nooit integreren in de Nederlandse gemeenschap', zegt een van hem tegen Omroep West.
Uiteindelijk sommeerde de politie de groep het stadhuis te verlaten. Burgemeester Pauline Krikke was ook naar beneden gekomen. Zij heeft buiten met de vluchtelingen gepraat.

Volgende week gesprek

Ook wethouder Joris Wijsmuller heeft de groep te woord gestaan. 'Zij hebben het gevoel dat ze te weinig worden gesteund. Dat is niet het geval, wij hebben daar juist speciaal beleid opgezet,' zei de wethouder. 'Maar ik voel mij wel verantwoordelijk voor, dus ik heb nu ook een afspraak met ze gemaakt om dat gesprek met ze te voeren volgende week.' De VVD in de Haagse raad is het niet eens met het protest van de vluchtelingen. 'Ik snap dat vluchtelingen niet in hun droomhuis wonen, maar wees blij en dankbaar met wat je krijgt,' zegt fractievoorzitter Frans de Graaf.