Instellingen

Wethouder heeft ‘goed gesprek’ met klagende statushouders uit Haagse wijk Ypenburg

Woningen statushouders Ypenburg
Woningen statushouders Ypenburg © Omroep West
DEN HAAG - Wethouder Joris Wijsmuller (HSP) heeft vrijdagmiddag een gesprek gehad met vijftien statushouders die in de Haagse wijk Ypenburg wonen. Ze protesteerden vorig week vrijdag op het stadhuis omdat ze ontevreden zijn over hun leefomstandigheden. Het is volgens een woordvoerder van het stadhuis een 'goed gesprek' geweest.
De statushouders, dat zijn vluchtelingen met een verblijfstatus, vinden dat
te weinig privacy hebben omdat ze met
. Bovendien zijn de
en liggen ze te afgelegen van het centrum van de stad.
Wijsmuller heeft nogmaals de bezwaren van de vluchtelingen aangehoord en daarbij aangegeven dat hij begrijpt dat ze in een lastige positie zitten omdat de statushouders aansluiting moeten vinden in de Nederlandse maatschappij. De wethouder heeft volgens de woordvoerder aangegeven dat de gemeente probeert ze hierin te begeleiden door middel van woonbegeleiders en taalmaatjes. Maar hij heeft daarnaast benadrukt dat de vluchtelingen ook het heft in eigen hand moeten nemen en zelf medeverantwoordelijk zijn voor het vinden van een plek in de samenleving.


'In verband met het grote aantal ongepaste reacties bij eerdere berichtgeving over dit onderwerp heeft de redactie besloten de reactiemonitor voor dit bericht uit te zetten. Omroep West neemt hiermee geen stelling in deze discussie. We accepteren het gewoon niet dat mensen hier grove taal uiten, beledigen of discrimineren. Iedereen die hier zijn of haar reactie wil plaatsen, moet zich houden aan de regels.'