Instellingen

Verplichte behandeling voor brandstichter: man had 'wanen' en 'hallucinaties'

© Regio 15
DEN HAAG - De 27-jarige Benjamin van der S. moet zich maximaal een jaar lang verplicht laten behandelen in een psychiatrisch ziekenhuis. Dat heeft de rechter in Den Haag dinsdag bepaald. Van der S. stichtte in november 2016 brand in een huis in de Cornelis van der Lijnstraat in de Haagse wijk Bezuidenhout. Zes huizen raakten daardoor lange tijd onbewoonbaar.
Volgens de rechter waren wanen en hallucinaties bepalend voor de brandstichting. Omdat hij ontoerekeningsvatbaar is, wordt hij niet strafrechtelijk vervolgd.
Volgens Van der S. had hij tijdens de brand een psychose. Omdat hij dacht dat zijn huis hem wilde vergiftigen, besloot hij de woning schoon te maken met heel veel spiritus. Stemmen in zijn hoofd gaven hem die opdracht.Toen hij tijdens het schoonmaken een sigaret opstak ging het mis en vatte zijn emmer met spiritus vlam.

Omwonenden nog steeds last van gevolgen brand

Tijdens de zitting was een groep getroffen omwonenden aanwezig. Zij kampen nog steeds met de gevolgen van de brand. Ze zijn boos omdat zij de verdachte geestelijk zagen afglijden en omdat hij geen hulp heeft gekregen.
Van der S. had tijdens een eerdere zitting spijt betuigd. Hij zei in de rechtszaal dat hij ernstig ziek was, ten tijde van de brand. Het Openbaar Ministerie onderschreef dat, volgens de officier van justitie was Van der S. ontoerekeningsvatbaar. Zij eisten dan ook een behandeling van een jaar.

Onvrede over straf

Verschillende getroffen bewoners reageerden teleurgesteld na de zitting. Zij vinden de straf, een verplichte behandeling van een jaar, te laag. Zij vrezen dat Van der S. na een jaar nog niet genezen is.
De advocaat van Van der S. overweegt om in hoger beroep te gaan. Hij is het er niet mee eens dat zijn cliënt een schadevergoeding moet betalen.