Instellingen

Partij voor de Dieren wil verbod op drones boven natuurgebieden

Een drone boven de duinen
Een drone boven de duinen © Omroep West
DEN HAAG - De Statenfractie van de Partij voor de Dieren in Zuid Holland wil een verbod op het vliegen met drones boven natuurgebieden. Drones bezorgen volgens de partij vogels en andere dieren veel overlast. De partij vindt dat dit landelijk geregeld moet worden, want een goede regelgeving over het gebruik van drones ontbreekt vooralsnog.
'Drones zijn een heel nieuwe trend en je ziet dat we er in de wetgeving een beetje achteraan hobbelen', vertelt Bart Canton van de Partij voor de Dieren. 'Nu mag je niet in woonwijken vliegen, maar wel over natuurgebieden. Er moet beter gekeken worden waar dit wel en niet kan.'
Vanwege de geluidsoverlast en het gevaar dat een drone kan neerstoren, vindt de partij het gevaarlijk dat ze over natuurgebieden heen mogen vliegen. In andere provincies zijn er wel al verdere provinciale regels over het gebruik van drones opgesteld. De provincie Zuid-Holland blijft daar volgens de partij in achter.

Ander perspectief

Hobbyist Roy Storm gebruikt zijn drone juist graag zijn boven natuurgebieden zoals de Zuid-Hollandse duinen. 'Er lopen hier elke dag enorm veel mensen voorbij en ze zien allemaal hetzelfde. Met mijn drone kan ik hen een ander perspectief laten zien.' Hij vindt het dus maar niks dat het misschien verboden wordt om met een drone over de duinen heen te vliegen.
'Als er bewijs is dat aantoont dat we met drones schade aanrichten, dan zal ik er natuurlijk mee stoppen. Maar dat is niet het geval.' Storm blijft dus, tot de regelgeving verandert, met zijn drone boven de duinen op zoek naar het perfecte shot.