Instellingen

Duizenden loze dreigementen bij politie Den Haag

© Regio 15 (Archief

DEN HAAG - De politie Den Haag moet per jaar duizenden keren reageren op bedreigingen die binnenkomen. Er wordt vooral veel gedreigd via internet. Dat schrijft hoofdofficier van justitie Bart Nieuwenhuizen in zijn column op Omroepwest.nl. De meldingen kosten veel geld en menskracht.

Nieuwenhuizen spreekt van

meldingen per jaar. De hoofdofficier ziet internet als het ‘fast food’ van de luie bedreiger. Hij noemt de bedreigers ‘malloten’. Toch moet iedere melding serieus worden bekeken. Jaarlijks wordt daarom tonnen uitgegeven aan bewakers, ontruimingen en onderzoek.  

Iedere bedreiging wordt serieus bekeken, maar niet overal wordt even serieus op gereageerd. ‘Voordat zo'n gefrustreerd mannetje achter zijn computer zijn biertje neerzet, de laptop opzij schuift en zichzelf van de bank hijst om daadwerkelijk iets doen... Dat is vaak tegennatuurlijk voor deze types. Gelukkig maar, zou ik willen zeggen.’, aldus Bart Nieuwenhuizen in zijn column.

Vorkheftruck

Vaak is ook een rekensommetje voldoende. Hij haalt het voorbeeld aan van een scholier die dreigde iedereen op school te willen neerschieten. Toen de politie en het openbaar ministerie keken waarmee  de jongen de aanslag wilde plegen, bleek dat de scholier ‘een vorkheftruck nodig had om dit imaginaire arsenaal naar school mee te nemen’.