Vernielers gaybrapad Leiden mogen niet vervolgd worden

LEIDEN - De vijf mannen, leden van de Leidse studentenvereniging Quintus, die verdacht worden van het overschilderen van het regenboogzebrapad in Leiden in oktober 2016 mogen daarvoor niet vervolgd worden. Dat besliste de rechter donderdag.
Het OM had met de jongens afgesproken dat de zaak afgedaan zou worden met bemiddeling. De mannen zouden onder meer, excuses aan moeten bieden, de schade moeten betalen en in gesprek met de gemeente Leiden en homobelangenorganisatie COC.

Ondanks het bemiddelingstraject besloot het OM de mannen toch te vervolgen. Maar daar stak de rechter donderdag een stokje voor. Het OM denkt nu na over een beroep tegen het besluit.

Grap of statement tegen homo's en joden?

In oktober dook een filmpje op waarop te zien is hoe de mannen in de weer zijn met verfrollers op het regenboogzebrapad op de Nieuwe Beestenmarkt. Een van de mannen trok zijn t-shirt uit en bracht de Hitlergroet.

Volgens de advocaten gaat het om een uit de hand gelopen studentengrap. Het OM spreekt van een 'statement tegen homo's en joden.' Zij zijn van mening dat we acties als deze nooit normaal mogen gaan vinden. De verdachten hebben inmiddels spijt betuigd.

LEES OOK: Studentenvereniging Quintus: Wij gaven geen opdracht voor schilderen gaybrapad

Deel dit artikel: