Instellingen

Tijgermug duikt op bij ons in de buurt

Een tijgermug.
Een tijgermug. © ANP/Lex van Lieshout
DEN HAAG - Op de bloemenveiling in Naaldwijk is een tijgermug aangetroffen. Het gaat om een volwassen exemplaar van de Aziatische tijgermug, dat werd aangetroffen in een muggenval. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) bestrijdt uit voorzorg alle exotische muggen die in Nederland worden aangetroffen. Een tijgermug kan dengue (knokkelkoorts), zikakoorts (een virusziekte uit Zuid- en Midden-Amerika) of chikungunya (een tropische infectieziekte) overdragen door te steken.
Tijgermuggen kunnen eitjes leggen in bakjes stilstaand water, zoals bloempotten, emmertjes en vaasjes. De NVWA heeft samen met medewerkers van de veiling potentiële broedplaatsen weggehaald. Zo kan de tijgermug zich niet voortplanten.
Daarnaast worden er extra muggenvallen geplaatst en doet de NVWA onderzoek naar waar de gevonden mug vandaan komt. Oorspronkelijk komen de beestjes uit Zuidoost-Azië. Maar inmiddels heeft de muggensoort zich verspreid over grote delen van de wereld. Dat komt door bijvoorbeeld internationale transporten van gebruikte banden en bamboeplantjes.

Kleine kans op ziektes

Een steek van de mug kan tot allerlei ziektes leiden. Maar de kans dat de dieren die in Nederland zijn aangetroffen iemand besmetten is zeer klein, zegt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. De meeste mensen die knokkelkoorts, zikakoorts of chikungunya oplopen zijn besmet in tropische gebieden waar de ziekte voorkomt.
Overigens zijn het alleen de vrouwtjes die steken. Mannetjestijgermuggen doen dus sowieso geen kwaad. Wie denkt een mug te hebben gezien kan contact opnemen met de NVWA. Maar omdat de dieren sterk op soortgenoten lijken, wordt wel gevraagd eerst goed te kijken of het er echt eentje is.