Instellingen

Tot 8 maanden cel geëist tegen vier verdachten Quote 500-bende

De Quote500-bende
De Quote500-bende
DEN HAAG - Justitie eist tot acht maanden cel tegen de vier overige verdachten in de Quote 500-zaak. De Haagse bende pleegde in 2011 en 2012 inbraken bij mensen die in de Quote 500 staan; een lijst van de allerrijksten die zakenblad Quote ieder jaar opstelt.
De zaak tegen de Haagse inbrekers werd deze week in hoger beroep behandeld. Tegen de drie hoofdverdachten
. Een vierde verdachte hoorde 30 maanden tegen zich eisen.
De laatste vier verdachten hoorden vrijdag de strafeis. Het OM eiste in hoger beroep 8, 7, 5 en een maand cel. In de rechtbank stonden in totaal 26 verdachten terecht, maar slechts een klein deel in ging beroep tegen de straf die de rechter oplegde.

Spoorwijk

De bende werkte vanuit een huis in de Hildebrandstraat in de Haagse Spoorwijk. Daar kozen ze hun slachtoffers uit de Quote 500. Via Google Streetview bekeek de bende hoe het slachtoffer woonde. Of er werd een lid gestuurd die al joggend de omgeving van het huis verkende. Daarna sloegen ze toe.
Zo pleegde de groep een jaar lang inbraken in zeker tien villa's door het hele land. Onder anderen oud-LPF'er en oud-minister Herman Heinsbroek werd slachtoffer. De bende maakte voor miljoenen euro's buit aan sieraden, goud en contant geld. De opbrengsten werden grotendeels uitgegeven aan uitgaan en gokken.

Lagere eis
De eis van het Openbaar Ministerie in hoger beroep valt lager uit dan de straf die de rechter oplegde. Dat komt omdat het hoger beroep niet snel genoeg is behandeld.