Instellingen

Open huis! Neem een kijkje in een Duitse bunker

Een bunker uit de Tweede Wereldoorlog
Een bunker uit de Tweede Wereldoorlog © Gemeente Den Haag

REGIO - Tijdens de Bunkerdag zijn zaterdag ongeveer zeventig Duitse oorlogsbunkers toegankelijk voor het publiek. Dat zijn er tientallen meer dan afgelopen jaren op de themadag.

Ook in onze

zijn veel bunkers toegankelijk. De betonnen kolossen maken deel uit van de Atlantikwall, een Duitse verdedigingswal van 6000 kilometer langs de West-Europese kustlijn. Doorgaans zijn deze niet of nauwelijks toegankelijk, op een enkele na die bijvoorbeeld als museum is ingericht, zoals museum

in Noordwijk.

De Duitse verdedigingswerken kunnen op steeds meer interesse rekenen. In 2015 werden op de themadag slechts zo'n twintig bunkers opengesteld. Vorig jaar waren dat er met 46 ruim twee keer zoveel en dit keer zijn er weer tientallen bouwwerken bijgekomen.

Duizenden

De Duitse bezetters bouwden de enorme Europese verdedigingswal tijdens de Tweede Wereldoorlog in twee jaar tijd. Langs de Nederlandse kust werden enkele duizenden betonnen bunkers aangelegd, waarvan 510 zware. 300.000 kustbewoners moesten hiervoor gedwongen verhuizen.

De Bunkerdag wordt georganiseerd door stichting Europees Erfgoed Atlantikwall. De initiatiefnemers verwachten zo’n 15.000 bezoekers.

LEES OOK: