Instellingen

Bouw van cultuurcomplex in Den Haag officieel van start

Feestelijk begin van de bouw van het cultuurpaleis Den Haag.
Feestelijk begin van de bouw van het cultuurpaleis Den Haag. © Omroep West
© Patrick Fransen Architectuurstudio HH en Jo Coenen Archictects & Urbanists

DEN HAAG - Het is nu echt zover: de bouw van het cultuurcomplex op het Haagse Spuiplein is woensdagmiddag met een feestje begonnen. Wethouder Joris Wijsmuller (Cultuur), die in de aanloop naar de bouw nog een motie van wantrouwen overleefde in de gemeenteraad, verrichtte de opening. Dat deed hij samen met burgemeester Pauline Krikke, de directeuren van de culturele instellingen en de projectontwikkelaar.

Ook waren er optredens van onder meer het Residentie Orkest, de Dutch Don't Dance Division, een Schevenings koor en jonge kinderen van het Koninklijk Conservatorium.Het heeft

gekost. Het controversiele cultuurcomplex, dat zo'n

gaat kosten, moet in 2020 klaar zijn. De komst van het complex liep

op na onenigheid over de kosten. Het ontwerp moest meerdere malen aangepast worden, om goedkeuring te krijgen van de welstandscommissie.

Het gebouw wordt het nieuwe onderkomen van het Residentie Orkest, het Nederlands Danstheater, het Koninklijk Conservatorium en het Dans- en Muziekcentrum, verantwoordelijk voor de programmering. In het Onderwijs- en Cultuurcentrum komen concertzalen, oefenruimtes, leslokalen en een stadskantine.