Bijna 10 maanden jeugddetentie geëist voor brandstichters auto's Molenwijk

© Regio15
DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie heeft straffen tot bijna 10 maanden jeugddetentie en jeugd-tbs geëist tegen zes jongens voor het stichten van een reeks autobranden in de Haagse Molenwijk. De verdachten zijn inmiddels allemaal op vrije voeten tot de uitspraak van de rechter.
Vorig jaar mei gingen in de Molenwijk zeker
op. Volgens de officier van justitie werd de wijk 'geteisterd en geterroriseerd' door de verdachten, die toen 15 tot 17 jaar oud waren.
De autobranden leidden tot flinke onrust in Den Haag. Er werden speciale bijeenkomsten georganiseerd om onrust bij bewoners zo veel mogelijk weg te nemen. De politie en buurtvaders surveilleerden extra in de wijk.

Opscheppen op social media

Volgens het OM werden de branden 's avonds laat gesticht en meestal op dezelfde manier: er werd een autoruit ingeslagen waarna iets brandends in de auto werd gegooid. De verdachten bleken hierover op social media met elkaar te communiceren. Ze schepten onderling op over hun 'prestaties'.
De officier van justitie vindt het heel kwalijk dat geen van de verdachten op zitting verantwoordelijkheid heeft genomen of een verklaring heeft afgelegd.

292 dagen vast

Tegen een verdachte die verantwoordelijk wordt gehouden voor drie branden is 292 dagen jeugddetentie en jeugd-tbs geëist. Tegen de anderen is een deels voorwaardelijke jeugddetentie geëist. De officier van justitie vindt wel dat sommigen ook een behandeling moeten ondergaan in verband met hun gedrag of begeleiding moeten krijgen om weer op het rechte pad te komen.
De verdachten stonden de afgelopen dagen op een besloten zitting voor de kinderrechter. De rechtbank doet op 14 juli in alle zaken uitspraak. Dan zal blijken of ze terug de cel in moeten.