Maarten van der Weijden voltooit zwemmarathon door de regio

Maarten van der Weijden finisht in Rotterdam
Maarten van der Weijden finisht in Rotterdam © ANP
REGIO - Hij heeft het gehaald! Zwemmer Maarten van der Weijden heeft - enkele uren later dan gepland - zijn zwemtocht van Amsterdam naar Rotterdam voltooid. De zwemmer, die tijdens zijn tocht van bijna 80 kilometer ook onze regio aandeed, kwam rond 18.00 aan in Rotterdam.
De tocht voerde de Olympisch kampioen van 2008 onder meer door Roelofarendsveen, Woubrugge en Alphen aan den Rijn. Zondagochtend zwom hij rond 08.30 uur Boskoop voorbij en daarna bereikte hij via Waddinxveen en Gouda de Hollandsche IJssel, die hem naar Rotterdam brengt.
De 80 kilometer lange tocht door rivieren en kanalen markeert de opening van het zwemevenement Like2Swim, dat zondag in de haven van Rotterdam plaatsvindt. Van der Weijden heeft de tocht in één stuk door achter elkaar gezwommen. Alleen bij sluizen moet hij het water uit.

Voor het goede doel

Zwemmen in rivieren en kanalen is gevaarlijk en in principe verboden. Bij uitzondering en met de nodige veiligheidsmaatregelen hebben de vaarwegbeheerders de tocht toegestaan. Tijdens het openwater-zwemevenement Like2Swim wordt geld ingezameld voor Vrienden van het Sophia. Het geld gaat naar onderzoek voor patiëntjes met luchtwegproblemen. Van der Weijden, die kanker heeft gehad, zet zich geregeld in voor goede doelen.