KNVB luistert naar clubs: extra instroom beloftenteams uitgesteld

Logo: KNVB | Nabewerking: Omroep West
Logo: KNVB | Nabewerking: Omroep West
DEN HAAG - De KNVB stelt de extra instroom van beloftenteams in het amateurvoetbal voorlopig met twee seizoenen uit. Dat is bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst van de voetbalbond met clubs uit de tweede en derde divisie. Hiermee geeft de KNVB (voorlopig) gehoor aan de klachten die diverse topamateurclubs onlangs uitten.
De amateurclubs maakten in een gepeperde
aan de KNVB duidelijk niet te spreken te zijn over de deelname van beloftenteams aan de amateurcompetities (tweede en derde divisie).
'Na gesprekken met clubs uit het amateur- en betaald voetbal blijkt dat er onderling geen overeenstemming over deze zaak is', zegt de KNVB in een toelichting. Dat betekent dat de secties van beide afdelingen teruggaan naar de clubs om alsnog tot een oplossing te komen.

Mislopen inkomsten

Een veelgehoorde klacht is dat de clubs aantoonbaar inkomsten mislopen doordat de beloftenelftallen nauwelijks supporters meenemen naar uitwedstrijden. Ondanks de klachten van de clubs, besloot de KNVB dat met ingang van het seizoen 2018/2019 nog eens extra beloftenteams van bvo's toe te voegen aan de amateurcompetities.
De KNVB gaat de situatie omtrent de beloften opnieuw bekijken. Een termijn voor een mogelijk compromis is niet gesteld.

Clubs tevreden

Leon Annokkee, voorzitter van FC Lisse en een van de ondertekenaars van de brief aan de KNVB toonde zich tevreden over de uitkomst van de bijeenkomst met de KNVB. 'Ik ben met name blij met de opstelling van de KNVB in deze kwestie. De voetbalbond heeft goed geluisterd naar wat wij als amateurclubs willen en heeft daar gehoor aan gegeven.'
De voorzitter van FC Lisse maakt verder duidelijk dat er nu sprake is van uitstel, en nog geen definitief afstel van de invoering van extra beloftenteams op amateurniveau. 'Wat dat betreft hebben we de slag gewonnen, maar de oorlog nog niet', aldus Annokkee. 'Nu moeten we gezamenlijk, als clubs en KNVB, gaan bedenken hoe we hier op een passende manier mee om kunnen gaan.'

Competitieschema uitgesteld

Tijdens de vergadering in Zeist bleek ook dat het competitieprogramma voor de tweede en derde divisie voor komend seizoen nog niet gepresenteerd kan worden. Reden hiervan is dat er onvrede is bij de clubs uit de derde divisie zaterdag over de vijf beloftenteams die volgend seizoen in die competitie spelen.
Dat is er namelijk één meer dan het afgesproken maximum van vier. Daartegenover staat dat er in de derde divisie zondag slechts één beloftenteam deelneemt. Deze verdeling stuit op verzet van de zaterdagclubs die uitkomen in de derde divisie.  
De indelingen zijn al wel bekend.