Zuid-Holland is tegen gasboringen: 'Geen Groningse toestanden'

Gevolgen van aardbevingen in Groningen
Gevolgen van aardbevingen in Groningen © ANP
REGIO - Een meerderheid in de Provinciale Staten is tegen gasboringen in Zuid-Holland. Alleen VVD en PVV zijn wel voorstander van boren. In het voorstel van de SP waarover werd gestemd staat dat de Staten tegen gaswinning in Zuid-Holland zijn en vóór het opwekken van Duurzame energie.
De partijen zijn bezorgd over de plannen voor mogelijke gasboringen in het Midden-Delfland en in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk. Gedeputeerde Han Weber van milieu moet deze zorgen nu kenbaar maken bij het Rijk. De provincie Utrecht heeft zich eerder al uitgesproken tegen de gaswinning bij Bodegraven-Reeuwijk.
De fracties van SP, GroenLinks, PvdD, 50Plus, PvdA, SGP en CU, CDA en D66 vinden dat gaswinning niet past binnen de Zuid-Hollandse doelstelling op het gebied van het verduurzamen van de energievoorziening. Gaswinning onder bewoond gebied is dus ook geen optie vindt Lies van Aelst van de SP: 'We hebben allemaal gezien wat er in Groningen is gebeurd. We moeten ons niet als makke lammetjes naar de slachtbank laten leiden.'