Instellingen

Tranen om 'grote stomme fout': dronken vrouw rijdt huis binnen

Wetboek in handen advocaat
Wetboek in handen advocaat
DEN HAAG - Als Lizette vrijdagmiddag de foto's van de ravage ziet op de schermen in de rechtszaal, begint ze te huilen. De confrontatie met wat ze heeft aangericht wordt haar te veel. Afgelopen februari stapt ze, na een ruzie met haar vriend, met een slok op in de auto. Het is die avond glad, de auto raakt in een slip en eindigt in de woonkamer van een huis.
Lizette oogt gespannen. 'U bent hier nog nooit eerder geweest, he?', vraagt de rechter. Ze antwoordt van niet. 'Ik had inderdaad gedronken', geeft ze toe. De avond van het ongeluk is ze uit eten met haar vriend, bij de Italiaan. Ze drinken rode wijn en de ijskoude citroenlikeur limoncello. 
Na het eten wandelen haar vriend en Lizette terug naar huis. Want met alcohol op rijden heeft ze nog nooit gedaan, zegt ze. Eenmaal thuis krijgen de twee een heftige ruzie. Als haar vriend vertrekt gaat Lizette hem achterna. Ze wil het uitpraten. 'Je moet niet weglopen', zegt ze. En besluit de auto te pakken. 'Een grote stomme fout', ziet ze nu in.

Gelukkig niemand thuis


Want een paar straten verderop gaat het al fout. Met meer dan twee keer zoveel op dan toegestaan verliest Lizette de controle over haar auto. Die komt tot stilstand in de woonkamer van een huis. De bewoonster is niet thuis. 'Ze was gelukkig in Amerika', vertelt Lizette. Na het ongeluk stuurt ze de vrouw nog bloemen en een kaartje om te laten weten hoeveel spijt ze heeft. Maar ze hoort niks terug.
Dan komt het OM aan het woord. 'Als er iemand had gelopen of in de kamer had gezeten had het veel erger af kunnen lopen. Een auto is een potentieel moordwapen', zegt de officier van justitie streng. Hij eist in totaal 1100 euro boete en een voorwaardelijke intrekking van het Lizettes rijbewijs voor zes maanden.

'Een domme actie'

Die is nog in tranen als haar advocaat het woord neemt: ' Het was een domme actie om in een emotionele bui in de auto te springen', zegt hij. De advocaat vindt dat wat er gebeurd is en de financiële gevolgen van het ongeluk al straf genoeg zijn. Daarbij heeft Lizette geen strafblad en heeft ze spijt. De advocaat wil dan ook een lagere boete dan het OM eist.
Dat ze heeft gedronken staat wel vast volgens de rechter. Hij geeft Lizette 900 euro boete. En als ze binnen twee jaar weer een keer de fout ingaat dan raakt ze haar rijbewijs voor zes maanden kwijt. Hij voegt er aan toe: 'Ik wil het graag afsluiten en we gaan u niet meer terug zien in deze zaal.' Lizette wil niets liever. Opgelucht valt ze in de armen van de vrouw die met haar is meegekomen. Van haar beroepsmogelijkheid ziet Lizette af, zaak gesloten.
In het kader van de privacy is de naam van de verdachte gefingeerd.
Dit is een artikel in de reeks 'Bij de politierechter'. Meer verhalen lezen?