Einde van het praatpaaltijdperk

© ANP
DEN HAAG - Na ruim 50 jaar trouwe dienst heeft Rijkswaterstaat zaterdag afscheid genomen van de redder in nood langs de snelweg: de gele praatpaal. Alle 3300 praatpalen zijn uitgeschakeld en worden dit weekend voorzien van een hoes, zodat het voor iedereen duidelijk is dat ze het niet meer doen. De komende drie maanden worden ze allemaal weggehaald.
De praatpaal is volgens Rijkswaterstaat overbodig geworden. De meeste weggebruikers bellen tegenwoordig met hun mobiele telefoon als ze met pech langs de weg staan. Bovendien is het veiliger om bij pech direct achter de vangrail te gaan staan, dan langs de snelweg naar een praatpaal te lopen.

© Rijkswaterstaat

Voortaan moeten gestrande weggebruikers dus met eigen middelen hulp inroepen. Rijkswaterstaat heeft alvast wat tips:

  • Neem altijd een mobiele telefoon mee en eventueel een opgeladen powerbank;
  • Zorg dat je het telefoonnummer van je pechhulpverlener paraat hebt;
  • Rij indien mogelijk naar een pechhaven, parkeerplaats of benzinestation, lukt dit niet zet de auto zoveel mogelijk naar rechts op de snelweg met de wielen ook naar rechts om te voorkomen dat die de weg opschiet bij een aanrijding;
  • Zet je alarmlichten aan en stap aan de rechterzijde uit;
  • Ga achter de vangrail staan met een veiligheidshesje aan;
  • Laat zo snel mogelijk hulp komen

Nieuw leven
De praatpalen krijgen overigens een nieuw leven, bijvoorbeeld als laadpaal of informatiezuil. Een deel van palen ging rond middernacht in de verkoop voor 299 euro per stuk, maar om 00.30 uur waren de palen al uitverkocht. Meteen daarop ontstond een levendige handel online. Op Marktplaats.nl staan tientallen advertenties waarin de palen worden aangeboden, waarbij door sommigen al boven de 500 euro wordt geboden.
Om teleurgestelde mensen tegemoet te komen zal het bedrijf dat de palen een nieuwe bestemming geeft later deze maand een nieuwe voorraad praatpalen te koop aanbieden. En wie handig is, kan zelf een kleine versie in elkaar knutselen.