Veel viezigheid in Haagse Paleistuin, bezoekers zijn boos

DEN HAAG - Een verwaarloosd grasveld vol met sigarettenpeuken en andere viezigheid, middenin Den Haag. En dan hebben het niet over een klein groenstrookje, maar over de Paleistuin achter het Paleis Noordeinde. En zeker nu er met het mooie weer ook veel gesport en gerecreëerd wordt is het volgens vaste bezoekers van het park heel erg vies.
Het is een drukke sportzondag in de Paleistuin. Er lopen duizenden hardlopers die meedoen aan de Urban Trail, er worden bootcamplessen gegeven en honderden mensen krijgen yogales. En dit allemaal tussen talloze sigarettenpeuken en andere viezigheid.
‘Er liggen hier overal peuken, rotzooi, filters. Waar je ook kijkt vind je wel iets. En dat is niet één weekend, maar al het hele jaar zo’, zegt Phillip Lichtveld, die regelmatig bootcamplessen geeft in de Paleistuin.

Koninklijk

‘Het is koninklijk gebied, ik weet dat de Oranjes ook van een sigaretje hielden, maar dit gaat een beetje te ver’, zegt hij.
Nu is Phillip het zat en heeft hij de gemeente benaderd. Hij kreeg naar eigen zeggen niet direct antwoord, maar na drie telefoontjes is een deel van de tuin dit weekend ineens opgeruimd.

Burgerinitiatief

‘Het gaat om een deel van de tuin die mensen zien en waar ze zitten, maar op het grasveld is er niks aan gedaan en daar ligt eigenlijk het meest.’
Phillip is een mini burgerinitiatief begonnen om de koninklijke achtertuin eindelijk schoon te maken.

Ruim op

‘Er zijn ook kinderen en wandelaars die gebruiken maken van het grasveld. Iedereen heeft de verantwoordelijkheid om het netjes te houden maar de gemeente moet het goede voorbeeld geven. Dus ruim het op en laat zien dat het schoon is. Dan wordt het ook lastig om het zo maar neer te flikkeren,’ zo besluit Lichtveld.